Chcete si užít grilování s přáteli, ještě dřív než skončí příjemné venkovní teploty? Vyzkoušejte skvělé vegetariánské recepty, které zachutnají i milovníkům masa. Naplánujte si společnou aktivitu s rodinou a blízkými.
1) Zelenina na grilu
Mezi oblíbené grilované pokrmy patří zelenina na grilu. Tu můžete připravit jako přílohu, ale také jako hlavní chod, obzvlášť pro vegetariány. Na gril se hodí například cuketa, lilek, paprika, ale také grilované kukuřičné klasy. Zeleninu nejdříve omyjte, nakrájejte a osolte. Můžete přidat i grilovací koření, případně oblíbenou marinádu. Poté grilujte ze všech stran dozlatova. Dejte si pozor, aby vám dlouho výhřevné dřevěné uhlí a dřevěné brikety i pelety, zeleninu nepřipálilo. Grilovanou zeleninu podávejte ke grilovanému sýru nebo jako samotný hlavní chod s čerstvým pečivem.
2) Grilovaný sýr
Oblíbeným pokrmem, který se hodí na gril je i sýr. Vyberte si však ten, který je opravdu určen na grilování. Při správném výběru se vám sýr nerozteče, ani se nepřipeče. Grilovat se dá hermelín, ale také gouda na grilování. Vyzkoušejte grilování v alobalu. Stačí hermelín nebo jiný sýr naložit do oblíbeného koření, přidejte i kapku oleje a snítku čerstvých bylinek. Ke grilovanému sýru podávejte čerstvé pečivo a grilovanou nebo čerstvou zeleninu. Grilovaný hermelín můžete ozvláštnit i brusinkami.
3) Tofu na gril
Další vegetariánskou alternativou je tofu na gril. Vyberte si raději přírodní tofu, které si okořeníte podle svých chutí. Zvolte grilovací koření nebo si umíchejte směs ze soli, pepře, majoránky a sladké papriky. Koření, které vyberete smíchejte s kapkou oleje. Může být i olivový. Poté nechte alespoň dvě hodiny odpočinout. Na ochucení tofu můžete použít i prolisovaný česnek. Grilujte po obou stranách a podávejte opět se zeleninou a čerstvým pečivem.
4) Sójové alternativy
Široký výběr slibují také sójové produkty. Mezi oblíbené patří například sójové párky. Ty připravíte stejně jako klasické nebo na způsob špekáčku. Další alternativy pro vegetariánské grilování si vyberete z náhrad masa jako je robi nebo seitan. U těchto potravin si však dejte pozor na koření a správné ochucení. Vyzkoušejte čerstvé bylinky i kvalitní sójovou omáčku. Grilujte své pochoutky na grilu s plynem, případně na elektrickém grilu. Hodí se i grilování na dřevě, dřevěném uhlí nebo dřevěných briketách. Dřevěné pelety si v tomto případě raději nechte doma na topení.
Bonus navíc
Pokud se masu z jakéhokoliv důvodu vyhýbáte, ugrilujte si houby. Vyberte si například žampiony portobello, které se hodí na gril, stejně jako k naplnění.