Vitamín B třikrát jinak: jaké funkce zabezpečují v lidském těle?

Pokud jste dosud žili v domnění, že vitamín B je prostě pouze jeden, pak jste na omylu. V rámci skupiny vitaminu B totiž existuje celá řada různých druhů, které v lidském těle plní svou konkrétná funkci. Jejich nedostatek pak může vést k poruchám některých funkcí organismu a dalším zdravotním komplikacím jako jsou potíže s pamětí, vysoká míra únavy nebo sklony k depresi. Je proto důležité uvědomit si, jak tyto vitamíny ovlivňují náš organismus a dbát na jejich vyvážený příjem.

Vitamín B třikrát jinak: jaké funkce zabezpečují v lidském těle?

Vitamin B1 – thiamin

Thiamin se vyznačuje pozitivním účinkem na nervový systém a příznivě působí také proti únavě. Jeho podstatnou nevýhodou však je, že lidské tělo neumí tento vitamín ukládat na delší časový úsek, jeho zásoba zpravidla postačí pouze na 4-10 dnů. Navíc mnohdy svou životosprávou sami nevědomky bráníme vstřebání a účinkům thiaminu, zejména pijeme-li větší množství kávy nebo čaje, proto je nutné doplňovat vitamín B1 denně. Při velké fyzické námaze nebo delším stresovém období je navíc nutné příjem zvýšit, stejně tak je vhodné dbát na pravidelný příjem při určitých nemocech, v těhotenství nebo při otravě nikotinem. Pokud je v těle vitaminu B1 nedostatek, projevuje se to zejména vysokou mírou únavy paradoxně v kombinaci s nespavostí, špatnou koncentrací, bolestmi hlavy, podrážděností, ztrátou na hmotnosti a nechutenstvím. Pokud se pacient neléčí, příznaky se stupňují a objevují se deprese, zmatenost a stavy melancholie. Pokud se však zaměříte na svou stravu, do které pravidelně zařadíte pokrmy obsahující pivovarské droždí, brambory, fazole, vepřové maso, drůbež, ryby, obiloviny či ořechy, nemusíte se nedostatku thiaminu obávat.

 

Vitamin B2 – riboflavin

Tento vitamín pomáhá v lidském těle spalovat cukry, velice často je ho však v organismu nedostatek. Může to být dáno řadou nemocí, kdy jeho nedostatkem trpí zejména lidé s onemocněním štítné žlázy, s celiakií, cirhózou jater nebo diabetem. S úbytkem riboflavinu se mohou setkat také jedinci podstupující antibiotickou léčbu, adolescenti, starší lidé nebo novorozenci, kteří prodělali novorozeneckou žloutenku. Nedostatek vitaminu B2 v lidském těle způsobuje rozpraskané a citlivé koutky úst, záněty hrtanu, jícnu a ústní dutiny, dále také záněty kůže a očních víček včetně možného zánětu spojivek, rohovatění kůže, nadměrně se mastící vlasy, lámavé nehty nebo zvýšenou citlivost na světlo. Těmto stavům lze však předcházet konzumací pestré stravy bohaté na mléko, vejce, droždí, kakao, tvaroh, vepřové, hovězí a telecí maso nebo na ryby a brambory.

Vzhledem k faktu, že mezi nejvýznamnější zdroje vitaminu B2 patří právě potraviny živočišného původu, mohou jeho nedostatkem trpět také lidé s jinými potravinovými preferencemi, zejména vegetariáni a vegani. Není proto na škodu zaměřit se kromě klasických potravin také na konzumaci příslušných potravinových doplňků. Významným zdrojem těchto vitaminů je rostlina Moringa olejodárná, která kromě vitaminů skupiny B obsahuje komplex 90 živin a 46 antioxidantů ve zcela přirozené a pro tělo snadno vstřebatelné formě. Moringu můžete zakoupit na stránkách moringamix.cz ve formě čajů, bylinných směsí nebo čistého prášku, který libovolně přidávat do kaší, polévek, jogurtů nebo smoothies.

 

Vitamin B3 – niacin

Niacin přispívá k řádnému chodu mozkových procesů, zajišťuje odbourávání některých složek cholesterolu a tuků z těla, a je součástí procesu glykolýzy. Jeho dostatečný příjem by si měli pohlídat zejména těhotné a kojící ženy či lidé s onemocněním ledvin, jeho potřeba však roste také s pitím alkoholu a konzumací většího množství potravin obsahující rafinované cukry. Pokud se organismus potýká s nedostatkem niacinu, dochází ke ztrátě chuti k jídlu a úbytku na váze, dále k nespavosti, bolestem břicha, jazyka a sliznic ústní dutiny, tělesné slabosti či nervozitě. Vážný nedostatek vitaminu B3 může způsobit pelagru, onemocnění, které může vést až k demenci. Pokud však budete dbát na vyvážený jídelníček zahrnující kvasnice, játra, pečivo, brambory, mléko a další mléčné výrobky, neměl by pro vás nedostatek niacinu představovat žádnou hrozbu.




Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.