Léto nám letos ukazuje, že ne vždy musí být na grilování krásné a teplé počasí, a že déšť i bouřky k němu také patří. Když milujeme přípravu jídel venku, vyplatí se uvažovat nad venkovní kuchyní.
Když gril nestačí
Zpravidla vždy je začátek vaření venku stejný, sem tam něco ugrilujeme na malém grilu. Časem nás to začne více bavit, pozveme kamarády nebo rodinu a malý gril přestane stačit. A začneme přemýšlet, jak si vaření a přípravu jídla venku ještě více užít. Většinou nás totiž přestane bavit vynášet všechno nádobí z kuchyně, chystat zahradní gril, přenášet maso, zeleninu, talíře a příbory, abychom po jídle vše zase na několikrát nanosili zpět do domu. A příště stejná práce a přenášení věcí tam a zpět. Venkovní kuchyně je skvělým řešením, jak připravovat jídlo na čerstvém vzduchu a přitom nemuset nosit věci sem a tam, i proto jejich popularita stále roste.
Vaření venku
Ve venkovní kuchyni už si ale většinou nevystačíme jen s grilem. Potřebujeme také dostatek odkládacích ploch, abychom měli kam dát všechno nádobí a suroviny a samozřejmě nesmí chybět ani pohodlné posezení. Dominantou venkovní kuchyně bývá zděný krb, většinou i se zabudovanou udírnou. Příprava jídla na otevřeném ohni je pak dalším krokem, jak si vaření ve své venkovní kuchyni dokonale užít. V posledních letech jsou tak stále oblíbenější otevřená ohniště Polyflame. Francouzský patent dvou komor umožňuje využit ohniště jak k vaření a grilování, tak i na vytápění domu. Lze ho ale napojit třeba na vytápění venkovního sezení ve formě vyhřívaných lavic, což oceníme především v chladných dnech.
Otevřené ohniště nepotřebuje kromě dřeva žádný jiný energetický zdroj, když tak vypadne proud nebo nemáme u posezení zavedenou elektřinu, nijak nás to neomezí. Čaj, kávu i něco dobrého si v suchu a teple uvaříme přímo na otevřeném ohništi.