Jak často jíte ryby? Ryby jsou zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a řady dalších zdraví prospěšných látek, které mají pozitivní vliv na srdce i mozek. Než se k vám však ryby, zejména ty mořské, dostanou na stůl, ztrácí kvůli špatnému skladování mnoho ze svých živin.
Jak zdravé jsou ryby?
United Kingdom National Health Service (NHS) doporučuje jíst ryby aspoň dvakrát týdně, z čehož jedna by měla být tučná, protože má zvláště vysokou koncentraci vitamínu D a omega-3 mastných kyselin.
Ryby obsahují kromě vitamínu D také vitamíny A, B2 a minerály zinek, hořčík, draslík a železo. Jsou navíc bohatým zdrojem už zmíněných omega-3 mastných kyselin, které snižují krevní tlak a pomáhají tak udržovat vaše srdce zdravé. Podle webmd.com pomáhají také omega-3 mastné kyseliny se zmírněním projevů deprese.
Ryby obsahují jód, který si neumíme sami vytvořit. Jedná se o velice důležitý minerál zajišťující správné fungování štítné žlázy. Podle healthline.com pomáhá také pravidelná konzumace ryb se zpomalením ztráty kognitivních funkcí mozku spojených s rostoucím věkem.
Jak čerstvá je ryba koupená v obchodě?
Jestliže si v supermarketu koupíte mořskou rybu, věříte, že v ní všechny tyto zdravé látky najdete. Bohužel tomu tak často není. Špatnou manipulací ztrácí ryby mnoho ze svých vitamínů a živin už při převozu.
Ryby se musí po vylovení spotřebovat do 4 dnů, za tu dobu se však do ČR nedostanou, proto je nutné je zamrazit. Po zamražení je však důležité, aby se ryby ani částečně nerozmrazily předtím, než jsou připravené ke spotřebě, protože jinak ztrácí na kvalitě. Avšak při přepravě často dochází k částečnému rozmrazování, a to i v době, kdy rybu převážíte z obchodu do vlastního mrazáku.
Pokud tedy chcete opravdu kvalitní rybu, nejlepší je nechat si ji dovést až domů od dodavatele se spolehlivou mrazící technikou. Platí to nejen u ryb, ale i u mražené zeleniny a ovoce či různých druhů masa.