Japonské sushi si získalo srdce již mnoha lidí a my nejsme výjimka. Výhodou sushi je skvělá chuť i poměrně snadná příprava (v závislosti na druhu). V tomto článku se zaměříme na vhodné kuchyňské nože na jeho přípravu, protože i na kvalitě nakrájených surovin velmi záleží.
Kuchyňský nůž na krájení zeleniny do sushi
Základní zelenina, jenž je součástí sushi je žlutá ředkev a mrkev. Jedná se o tvrdou zeleninu, na kterou je potřeba mít připravený kvalitní kuchyňský nůž. U krájení zeleniny na sushi je důležitá preciznost jednotlivých řezů pro identické rozměry. Můžete využít klasický evropský šéfkuchařský nůž, ale mnohem lepší je santoku nůž, jenž má historický původ v Japonsku, stejně jako sushi. Santoku má širokou čepel a poradí si i s většími kusy zeleniny.
Kuchyňský nůž na krájení ryb do sushi
U přípravy rybího masa na sushi je správný výběr kuchyňského nože daleko podstatnější nežli u zeleniny. Speciální nůž na sushi nelze jen tak nahradit běžnými kuchyňskými noži. Důvod se skrývá nejen ve tvaru čepele, jenž je uzpůsobena k filetování a plátování ryb, ale i tvaru ostří. Ostří je u nožů na sushi jednostranné. Běžné nože mají oboustranné ostří do tvaru písmene V.
Jednostranné ostří umožňuje krájet dokonalé plátky rybího masa na sushi. Mezi tyto speciální nože se řadí Deba a především sashimi. Sashimi nože jak již název napovídá jsou ideální pro přípravu japonského druhu sushi sashimi.
Jaké kuchyňské nože na sushi doporučujeme?
Doporučujeme prémiové nože na sushi od XinZuo, který je tradiční čínský výrobce nožů. Výroba probíhá v čínském městě Yangjiang, ve kterém si nožířské umění předávají mistři nožíři z generace na generaci. Naleznete je v internetovém obchodě www.xinzuo.cz, který má certifikát Zlaté ověřeno od Heureka.cz. Mezi výhody nákupu nožů na sushi od XinZuo patří: dárková krabička, včetně dřevěného pouzdra, 3letá záruka, doprava zdarma a 30dní na vrácení.