Pro věřící je beránek symbolem Ježíše Krista jako oběti za spásu světa, ale jako obřadní pokrm je známý už od středověku. Péct by se měl v sobotu, stejně jako mazance, ale mnoho z nás ho upeče dopředu ať už kvůli času, nebo pro hezky nazdobený stůl. Receptů je opravdu mnoho, základem je ale forma na beránka, ve které těsto upečete ve správném tvaru. Pak můžete beránka ještě polít čokoládou, přidat mašličku nebo z rozinek udělat oči, nazdobit bílkovým sněhem, zkrátka zkrášlit ho podle sebe. Někdo pak po svátcích beránka sní, někdo se z něj těší jako z jarní dekorace.
I když nejste věřící, některé velikonoční zvyky a tradice vás většinou neminou. Barvení a malování vajíček, pletení pomlázky, pečení mazanců, příprava výslužky pro koledníky, výzdoba oken a domu, návštěvy příbuzných a také méně oblíbené činnosti, jako je pořádný úklid. Velikonoce pak vnímáme spíše jako předěl mezi zimou a jarem, těšíme se na sluníčko a slavnostní stůl zdobíme i narcisy, abychom měli jaro ještě blíž. Stejně jako na beránky, i na mazance je mnoho rodinných receptů a žádný univerzální a jediný správný neexistuje. Pro koledníky pak kromě vajíček můžete připravit i sladkosti, perníčky nebo ve formičkách upéct malé beránky z piškotového těsta.
Příprava na Velikonoce je pro mnohé z nás potěšením a pečení, vaření i zdobení si užíváme. Vybíráme dekorace, hledáme nejkrásnější kombinace, vajíčka zdobíme co nejkrásněji umíme. Přípravy nám nejen na Velikonoce může práci usnadnit některý z praktických kuchyňských pomocníků, abychom měli víc času na výzdobu. A zatímco z křesťanského hlediska je pondělí velikonoční nevýznamné a nemá žádnou symboliku, pro nenábožensky smýšlející je právě pondělí dnem koledy, návštěv a dobrého jídla. Ať už slavíte Velikonoce jako duchovní svátek nebo příchod jara, především si je užijte s dobrou náladou a úsměvem. Ne nadarmo se přejí veselé Velikonoce.