Skladování potravin bývá hodně ošemetnou záležitostí. Není totiž možné dát cokoliv kamkoliv.
Aby potraviny vydržely co nejdéle, je nezbytné je uchovávat v adekvátních podmínkách. To znamená jak nutnost navodit správné klima, tak i potřebu zabezpečit danou poživatinu před případnou intoxikací zvenčí.
Nejlepší materiál
Proto je dobré používat vhodné dózy, případně krabičky. Ty se vyrábějí z více materiálů. Dříve se využívaly převážně skleněné, respektive plechové verze. Hlavně skleněné typy dóz však trpí na přemíru křehkosti a ani plechové modely nejsou zrovna ideální. Snadno se deformují a často po nich získá potravina nepříjemnou pachuť.
Z těchto důvodů je dnes nejen v českých domácnostech standardem plastová dóza. Dá se pořídit v mnoha velikostech, snadno se čistí a zároveň je prakticky nerozbitná. I co se ceny týče, není nač si stěžovat. Tento druh výrobku se dá s trochou štěstí pořídit i za několik málo desítek korun.
Do lednice
Do plastové dózy je možné dát víceméně cokoliv. Jsou vhodné pro skladování všech druhů mouky, koření či různých dobrot typu čokoládové bonbóny. Dózy jsou samozřejmě uzavíratelné, a tak se do nich nemají šanci dostat vzduch ani zvířecí mazlíčci. Vzhledem k tomu, že jde o vysoké nádoby, nejsou příliš vhodné do lednice.
Proto je lepší potraviny, jež potřebují být udržovány v chladu, zavírat do vhodných boxů. Plastový box s víkem je daleko kompaktnější, díky čemuž je možné ho využívat i jinak než jen ke skladování potravin.
Svačina
Hodně lidí si do školy či do práce dělá vlastní svačiny. Nejenže tím ušetří, ale zároveň se takto mohou stravovat zdravěji.
Přenášet si však svačinu v papírovém, či dokonce v mikrotenovém sáčku je už dávno překonané. I v tomto případě je lepší sáhnout po boxech z plastu. K tomuto účelu se samozřejmě nejvíce hodí modely s uzavíratelným víkem.