Je libo sirup, likér nebo olej?

Původem z Nepálu, Číny, Mongolska a Indie, jsou žluté květy a oranžové plody rakytníku důvěrně známé místním obyvatelům odedávna. Sirup z jeho bobulí byl využíván v lidovém léčitelství a je významným zdrojem široké škály vitamínů. Pomáhá při onemocnění plic, jater, kloubů, zabraňuje zahlenění plic, léčí svalovou dystrofii, žaludeční a dvanáctníkové vředy, podporuje krvetvorbu, posiluje imunitní systém a odolnost proti stresu a je významným pomocníkem i při léčbě nádorových onemocnění.

Je libo sirup, likér nebo olej?

Tato dřevina se dnes pěstuje v celé Evropě a Asii, i u nás, a to především jako okrasný keř. Sklizeň plodů je ale poměrně náročná, česání drobných plodů na krátkých stopkách lze pouze ručně, a tak je ideální větvičky plné bobulí odštípnout a zamrazit, aby bylo možné je potom setřást. V některých oblastech, kde se pěstuje, se o toto však spolehlivě postará sama příroda, např. v některých částech ruské Sibiře.

Z dužiny plodů se připravují sirupy, džemy, kompoty či marmelády, nebo dokonce i lahodné likéry s příjemnou medovou příchutí. Ale plody nejsou to jediné užitečné, co nám tato rostlina poskytuje. V kosmetickém průmyslu se hojně využívá rakytníkový olej získaný ze semínek. Má blahodárné účinky na pleť. Zvláčňuje, vyživuje a chrání pokožku před škodlivými vlivy prostředí, posiluje její přirozenou obranyschopnost. Stačí jemnou masáží vtírat do pokožky místo pleťového mléka či krému. Rakytníkový olej se též doporučuje užívat jako doplněk zdravé výživy, zejména kvůli vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin a mononenasycených tuků, kyselině palmitoolejové, karotenoidům, vitamínu E a sitosterolu. Ten spolu s omega-3 kyselinami pomáhá udržet normální hladiny cholesterolu v krvi.




Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.