Letní sezóna je přímo stvořená k tomu, abychom si měrou vrchovatou dopřávali čerstvé ovoce. Všude kolem nás jich totiž máme dostatek a zralé, šťavnaté plody nás lákají víc než kdy jindy. Které patří mezi ty nejoblíbenější a jak je zužitkovat, když vám jich zahrádka nabízí víc než dost?
Jahody
Jahody patří k nejoblíbenějšímu ovoci vůbec. Kromě toho, že skvěle chutnají, chlubí se také celou řadou zdraví prospěšných účinků. Působí antibakteriálně a protizánětlivě, odvádějí z těla toxické látky, podporují správnou krvetvorbu, posilují imunitní systém. Ovlivňují také naši psychickou kondici – nervozita i podrážděnost bude po pár kouscích ta tam. Dopřejte si je samotné, sypané cukrem, jako ovocnou mraženou dřeň nebo osvěžující šťávu.
Meruňky
Meruňky si díky obsahu vysoce prospěšných látek vydobyly označení ovoce zdraví. Představují bohatý zdroj vlákniny, železa, draslíku a antioxidantu betakaroténu, který funguje jako prevence nádorových onemocnění. Sladké oranžové plody účinně působí na překyselený organismus, „naordinovat“ by si je měli lidé s vysokým krevním tlakem i ti, co trpí anémií. Meruňky se příznivě podepisují také na našem vzhledu – krásné nehty, vlasy i pokožka jsou jejich zásluhou. Ve vašem jídelníčku na ně proto nezapomínejte, receptů s nimi existuje celá řada – skvěle chutnají na sladko, na slano i jako šťávy.
Třešně
Také třešně přestavují zásobárnu nejrůznějších živin, namátkou jmenujme třeba draslík, hořčík, železo, křemík či vitamíny C, B, E. Zpomalují stárnutí, čistí krev od škodlivin, snižují cholesterol i vysoký krevní tlak, pomáhají předcházet cukrovce a rakovině, uplatnění nachází i při léčbě Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby. Kromě toho také zlepšují náladu. Využijete je do koláčů, dezertů, kompotů, omáček i šťáv.
A proč je pořád řeč hlavně o šťávách? Protože právě ony představují ideální způsob, jak do těla potřebné množství živin dostat. Jejich prostřednictvím se vitamíny rychle vstřebávají. Sklenice plná ovoce představuje také skvělé nakopnutí do nového dne, servírujte si ji proto ideálně hned k snídani. Ovšem pozor, největší službu vám prokáže šťáva čerstvá, kterou si připravíte sami doma. Potřebovat k tomu budete jen ovoce a toho správného pomocníka, který v podstatě veškerou práci udělá za vás. Jedním z takových je například nízkotáčkový šnekový odšťavňovač OS-150 A od společnosti Orava s příkonem 150 W. Ten představuje revoluční způsob domácího odšťavňování, protože ovoce lisuje, a tak z něj získává daleko více šťávy, která je navíc méně znehodnocená. Uchovává si proto nutriční hodnoty a vitamíny v maximální možné míře. Přístroj navíc disponuje dvojfázovým sítkem s rozdílně velkými otvory a reverzním chodem motoru, takže nevyžaduje žádné dlouhé rozebírání a čištění. Praktické jsou také dvě litrové nádoby, do jedné se sbírá šťáva a do druhé se ukládá dužina. Domácí odšťavňování nikdy nebylo snazší!