Ideální je sklípek
Nejlepší podmínky pro skladování vína má samozřejmě vinný sklípek, avšak ne každý má tu možnost. Je tedy nutné prostředí co nejvíce sklípku přizpůsobit, aby se čas na vínu negativně nepodepsal.
Ve vinném sklípku panuje teplota maximálně 11°C a je v něm vysoká vlhkost. Je jasné, že např. v bytových podmínkách je tohle zařídit takřka nemožné. Jak to tedy udělat?
Pro krátkodobé skladování je nejlepší místo, kam nedopadá téměř žádné světlo a je chladnější. Dejte pozor, aby prostor nebyl příliš suchý, vínu to nesvědčí. Řešením mohou být i domácí vinotéky, které se staly v mnoha domácnostech nepostradatelné. Ty totiž vínu poskytnou ideální podmínky pro skladování. Nevýhodou jsou vysoké pořizovací náklady.
Ležet či stát?
Jestliže jste zvyklí láhev vína postavit, je to velkou chybou. Víno se totiž musí skladovat jedině v horizontální poloze. Je nutné, aby byl korek neustále ponořen. Jedině tak se dá zabránit vysychání korku a tím pádem i nežádoucímu přístupu kyslíku. Ten by měl totiž za následek oxidaci a znehodnocení vína.
Archivace vína
Archivací vína se rozumí uložení lahve až na desítky let, přičemž cílem je, aby víno dozrálo, dospělo a poskytlo mnohem více chuťových a aromatických vjemů. Zde je správné skladování přímo klíčové. Postupujte stejně jako u krátkodobého skladování, avšak zajistěte, aby teplota i podmínky byly stabilní. Je také dobré podotknout, že ne každé víno se na archivaci hodí. Pokud si přejete víno uchovat, rozhodně nearchivujte mladé odrůdy. Naopak vhodné je z červených vín Rulandské Modré, Cabernet Sauvignon či Svatovavřinecké. Z bílých vín potom Chardonnay či Ryzlink rýnský nebo Rulanské Šedé. Pokud si nebudete úplně jistí svým výběrem, v každé dobré vinotéce vám poradí.