Zahřejte se v zimě jídlem!

Zahřejte se v zimě jídlem!

Současné mrazivé počasí dává našemu organismu pořádně zabrat. V těchto chladných dnech musíme hlavně udržovat naše tělo v teple, a to nejen zvenku, ale i zevnitř. Dostat do sebe tepelnou energii se nám nejlépe podaří vhodným jídlem. Co by tedy v tomto ročním období určitě nemělo chybět v našem jídelníčku?

 

Zvolte správné ingredience

Vsaďte na ty správné zahřívací ingredience. Dobrou službu vám v mrazech prokáže koření, především skořice, hřebíček, badyán, zázvor, pepř, chilli nebo kari. Z potravin pak sáhněte po pohance, sóji,rýži, fazolích, ovesných vločkách, rybách, kuřecím mase, vejcích, používejte hodně cibule a česneku, které fungují jako přírodní antibiotika. Nezapomínejte také dodržovat pitný režim. V zimě totiž nepociťujeme žízeň tak jako v létě, avšak náš organismus vodu potřebuje bez ohledu na roční období. Vařte si bylinkové, černé či ovocné čaje slazené maximálně trochou medu, a čerstvé zeleninové a ovocné šťávy, s nimiž do těla dostanete nejen tekutiny, ale také tolik potřebné vitamíny.

 

Dejte sbohem syrové stravě

V zimě upřednostňujte tepelně upravená jídla před syrovou stravou. Dopřejte si kaše, omáčky a především polévky. Jak už říkávaly naše babičky: polévka je grunt, obsahuje totiž všechny důležité živiny v tom správném poměru – bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, antioxidanty, minerální látky. Zároveň je také bohatým zdrojem vlákniny, která sehrává důležitou roli pro správnou funkci střev a snadné trávení. Polévky by tak měly tvořit základ zimního jídelníčku, ať už zeleninové nebo masové, hutné nebo vývary. Pozor si však dejte na ty smetanové nebo zahušťované jíškou, které představují doslova energetickou bombu. Budete-li k nim přikusovat pečivo, pak zcela bez potíží zastanou funkci hlavního chodu.

 

Dopřejte si polévky

Pomocí polévek zabijete dvě mouchy jednou ranou. Nejen, že vás zahřejí, ale ještě do sebe dostanete cenné tekutiny, a tak snadno navýšíte váš pitný režim. Jejich příprava není vůbec složitá, obzvlášť když si k ruce „přizvete“ ty správné pomocníky. Například multifunkční mixér s topným tělesem RMH-900 od společnosti Orava. S ním vykouzlíte hustou sytou polévku nebo jemný krémový vývar přesně podle vašeho gusta. Výhřevné 900 W těleso umožňuje nastavit tři stupně teploty a tři stupně rychlosti. Kapacita nádoby činí 1,75 l na studené ingredience a 1,4 l na polévku. S mixérem bez potíží připravíte také omáčky, pyré, populárnísmoothies či kojeneckou stravu, takže ho využije celá rodina. Nezbývá tedy než všem popřát dobrou chuť!




Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.