Včelí pyl, tajemný a překvapivě bohatý na živiny, představuje jedinečný dar od včel, který má významné zdravotní a výživné vlastnosti. V čem je prospěšný a jak ho užívat?
Co je včelí pyl?
Včelí pyl je mikroskopický prášek, který včely shromažďují z pylu květů při opylování rostlin. Jedná se o směs pylu, nektaru a slin včel. Včelí pyl může mít různé barvy, v závislosti na rostlinách, z nichž je sbírán, od odstínů zelené přes žlutou až po červenou. Obsahuje více než 180 živin a tisíce enzymů, hormonů, vitamínů a minerálů, včetně A, C, D a E. Včelí pyl má díky svému složení široké spektrum využití, zejména v oblasti výživy a přírodního léčitelství. Díky obsahu antioxidantů může včelí pyl podporovat imunitní systém a chránit tělo před volnými radikály, což je zvlášť v dnešní uspěchané době plné stresu velmi důležité.
Pravidelná konzumace zlepší zdraví
Včelí pyl obsahuje přirozené cukry a představuje tak přirozený energetický stimulant. Mnoho lidí ho konzumuje pro podporu vytrvalosti a získání energie. Někteří lidé věří, že pravidelná konzumace včelího pylu může pomoci snižovat alergické reakce a podporovat celkovou odolnost vůči alergenům. Obsažené enzymy pomáhají zlepšit trávení i v boji proti virům. Předpokládá se také, že pravidelná konzumace včelího pylu může přispět k regulaci hladiny cholesterolu v krvi. Jeho užívání je jednoduché, stačí každý den jedna lžička ráno nalačno, ideálně čtvrt hodiny před jídlem. Je také možné smíchat pyl se včelím medem pro vylepšení chuti, nebo ho přidat do jogurtu, smoothie či ranní kaše. PO měsíčním užívání pylu je dobré udělat alespoň týdenní přestávku.
Včelí pyl může poskytovat mnohostranné zdravotní benefity pro lidi. Je jednou z nejsložitějších potravin, které nám příroda může nabídnout, a pro naše zdraví zázrakem.