Superpotravina na každodenní využití v české kuchyni? Moringa olejodárná!

Superpotraviny. Slyšíme o nich téměř na každém rohu. Předchází je pověst vitaminového a živinového koktejlu pro naše tělo, které díky tomu vydrží dlouho zdravé, silné a odolné. V drtivé většině případů však superpotraviny pocházejí z exotických krajin a do našeho středoevropského jídelníčku je zařazujeme jen těžko. Existuje přitom superpotravina, kterou můžeme využít každý den při přípravě teplých i studených pokrmů a osvěžujících smoothies. Co je moringa olejodárná zač a jak ji využít v české kuchyni?

Superpotravina na každodenní využití v české kuchyni? Moringa olejodárná!

Superpotraviny jsou celosvětovým hitem. Vyznačují se bohatým obsahem vitaminů, minerálů, aminokyselin, antioxidantů a v neposlední řadě také vlákniny a enzymů. Nedají na ně dopustit zastánci zdravého životního stylu i ti, kteří mu sice bezhlavě nepodlehli, ale ke svačině si semínka nebo jiné drobné plody rádi dají. Některé superpotraviny mají povahu pomíjivého trendu – v jednu chvíli všichni šílí po plodech goji jakožto léku na všechno, v druhé na ně zapomínají pro plody palmy acai, po nichž se zase zaručeně zbavíte nadbytečných kilogramů toxinů. Trendy zázračných potraviny přicházejí a odcházejí stejně jako módní trendy. Je to mimo jiné proto, že většina z nich pochází z exotických, mimoevropských zemí a nenajde v našem jídelníčku uplatnění na každodenní bázi.

 

Bylina třetího tisíciletí

Moringa olejodárná je keřovitý strom, podobající se našemu akátu. Pro potravinářské účely se využívají sušené listy, ostatní části stromu využívají další odvětví průmyslu. Moringové stromy se pěstují v tropických a subtropických krajinách, tam, kde vládnou nehostinné podmínky. To morinze nevadí, ba naopak, přidává jí to na pozitivních vlastnostech. Aby jako rostlina přežila, uchovává v sobě velké množství důležitých látek. Lidé ji často pěstují proto, aby z ní tyto důležité látky čerpali a posílili tak vlastní imunitu a zdraví. Listy mají vysoký obsah antioxidantů, vitaminů, minerálů a aminokyselin. Konzumace moringy podporuje přirozenou imunitu, posiluje fyzickou kondici, působí příznivě na krevní tlak, zažívání a metabolismus, zlepšuje paměť, zpomaluje stárnutí buněk, chrání před srdečními příhodami a zvyšuje plodnost.

Tato rostlinka, známá už tisíce let a ve starých afrických jazycích přezdívaná jako strom zázraků, je určena pro každého, kdo má zvýšené nároky na svůj organismus. Do této skupiny patří profesionální i rekreační sportovci, velmi pracovně vytížení lidé, ti, jenž jsou pod tlakem nebo ve stresu, starší lidé i malé děti v růstu. Lze ji však využít i při řešení různých zdravotních obtíží či řešení nadváhy právě díky obsaženým látkám.

 

Moringa si rozumí i s českou kuchyní

List stromu moringa je mimořádně nutričně hodnotný rostlinný produkt. Může se užívat jako doplněk stravy v tabletách nebo ve formě prášku jako přísada do teplých i studených nápojů, polévek, omáček a pečiva. Lze jej využít k přípravě čaje, pesta či ovocných koktejlů smoothies. „S použitím moringy doplníte do svého běžného jídelníčku mnohonásobně vyšší množství vápníku, železa a dalších minerálních látek i vitaminů, které díky využití v každodenních receptech dokáže lidský organismus správně vstřebat. Užíváním moringy si zajistíte zdravé a pevné zuby a kosti. Potřebné živiny ocení i vaše pleť, nehty a zrak,“ říká Štěpánka Čápová, výživová poradkyně a autorka MoriKuchařky. Najdete ji na stránkách Moringamix.cz, kde také můžete tuto zázračnou superpotravinu koupit v ověřené biokvalitě. Výrobci ji totiž pěstují na rodinných farmách na Filipínách. „Chcete-li si vychutnat jednoduchý a lahodný moringový nápoj, jednoduše vezměte půl lžičky prášku moringy, přidejte lžičku medu a vymačkejte trochu citronu. Vše smíchejte dohromady, poté přidejte vodu a můžete pít. Mile vás také překvapí moringový prášek přidaný do základu guláše,“ doplňuje Čápová.




Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.