Ruční mlýnek na kávu vám dopřeje soukromý kávový rituál

Ruční mlýnek na kávu vám dopřeje soukromý kávový rituál

Kávový obřad se dodnes dělává při podávání kávy hostům v Etiopii. V této pohostinné zemi, odkud pochází výjimečná kávová zrna, můžete vidět i několik hodin trvající obřad, který je nedílnou součástí kultury této země. Vykonává ho vždy žena, která upraží na pánvi zelená kávová zrna, jež následně rozdrtí v hmoždíři, aby se uvolnila jejich chuť a aroma. Následně je vloží do hliněné nádoby nebo konvičky a zalije je vodou. Tuto směs nechá dvakrát přejít varem, než následně tento mok podává svým hostům. Ačkoliv je neobyčejným zážitkem něco takového zažít a vychutnat, dělat něco takového při každé přípravě kávy je pro nás nemyslitelné. Jistý kávový rituál si ale můžete dopřát i vy, postačí vám k tomu dobře zvolený mlýnek na kávu a kávová zrna. A poté už budete jenom mlít a mlít.

 

Mlecí mechanismus spočívá na kamenech

Mletí v ručním mlýnku na kávu spočívá v mlecích kamenech. Ty jsou od sebe v určité vzdálenosti, kterou lze upravit dotažením nebo povolením kamenů – čím jsou k sobě blíže, tím bude káva namletá jemněji. Výhodou je, že tímto způsobem se kávová zrna rozemelou opravdu rovnoměrně, čímž budou maximálně uvolněny jejich vlastnosti. Negativem je náročnější údržba tohoto mechanismu.

 

Velikost mlýnku na kávu

Ruční mlýnky na kávu jsou obecně větší než ty elektrické. Na druhou stranu je možnost je využít i po jejich estetické stránce – nemusíte je tedy nikam schovávat. Velikost se rovněž odvíjí od objemu zásobníku. Pro méně častou přípravu vám postačí zásobník do 80 gramů, středně využívaný mlýnek by už měl disponovat objemem kolem 150 gramů. Mlýnky se zásobníkem nad 250 gramů už jsou potom opravdu velké a jsou vhodné v případě, že si kávu melete opravdu často nebo pro větší počet lidí.

 

Jakou značku vybrat

Nejlepší v případě ručních mlýnků na kávu, jsou starší mlýnky třeba po babičce nebo dědečkovi, které už v sobě aroma kávy mají zachovalé. U novějších mlýnků chvíli trvá, než se do nich káva trochu vstřebá, takže se nedivně, že zpočátku může chutnat trochu uměle. Ze značek je velmi kvalitní česká značka Lodos, která ruční mlýnky na kávu vyrábí již od roku 1923. Další možností je Hario nebo Porlex.




Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.