Omega-3 mastné kyseliny, které získáváme z ryb, sójových bobů nebo některých druhů ořechů, jsou velice důležité pro zdravé srdce. Co přesně jsou omega-3 mastné kyseliny a jaké další zdravotní benefity s sebou přináší?
Co je omega-3?
Omega-3 mastné kyseliny jsou důležitou součástí membrán buněk v lidském těle. Podle NIH (National Institute of Health) mají navíc důležitý vliv na kardiovaskulární, imunitní a endokrinní systémy.
Omega-3 mastné kyseliny se skládají z:
- kyselina eikosapentaenová (EPA)
- kyselina dokosahexaenová (DHA)
- kyselina alfa-linolenová (ALA)
ALA je esenciální mastná kyselina (tělo si jí neumí vyrábět samo) a nachází se například v lněných semínkách, vlašských ořeších atd. EPA A DHA získáváme zejména z ryb.
Jaký přínos pro zdraví mají omega-3 mastné kyseliny?
Jak už bylo řečeno, omega-3 mastné kyseliny jsou zejména důležité pro zdravý kardiovaskulární systém. Podle clevelandclinic.org snižují risk vzniku srdečních onemocnění a zabraňují seskupování krevních destiček v tepnách. Mohou také napomáhat se snižováním krevního tlaku.
Podle NIH také některé studie ukazují, že mají preventivní účinky proti vzniku Alzheimerovy choroby a demence, ale je k tomu třeba více lékařských studií.
DHA kyselina je také důležitá pro zdravý vývoj sítnice a mozku u kojenců (The Association of UK Dietitians).
Významným zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou ryby, z kterých mimo jiné získáváme vitamín D. The American Heart Association doporučuje jíst ryby aspoň dvakrát za týden, zejména ty tučnější obsahují větší množství omega-3. Některé ryby však obsahují vysoké množství rtuti, která je zvlášť nebezpečná pro těhotné ženy.
Někdy je tedy vhodnější si koupit například rybí olej. Avšak před použitím jakéhokoliv doplňku stravy se nejprve poraďte se svým lékařem.