Je velmi příjemné, zajímavé i zábavné zkoušet nové pokrmy. A pokud použijeme na jejich přípravu netradiční suroviny, které buď neznáme, nebo jsme je ochutnali jednou, dvakrát v jiném druhu jídla, je příprava takových pokrmů ještě zábavnější. Pokud vám základ, který se v pokrmu nachází chutná, bude vám jídlo s velkou pravděpodobností chutnat.
Máte-li rádi fazoli, vyzkoušejte i fazolovou polévku jinak – s petrželovou picadou, podle restaurace El Bulli. Ta se své doby rok co rok umisťovala na předních příčkách žebříčku 50nejlepších světových restaurací. Na edelikatesy.cz najdete vše, co budete potřebovat pro přípravu pokrmu potřebovat. Vězte, že je recept jednoduchý, a přesto chutí většinu strávníků „dostane“.
Na polévku budete potřebovat:
- Lžíci extra panenského olivového oleje
- Stroužek česneku
- ½ velké cibule nakrájené najemno
- ¼ lžičky čerstvého rozmarýnu nasekaného nadrobno (nebo 1/8 lžičky sušeného)
- ¼ lžičky čerstvého tymiánu nasekaného nadrobno (nebo 1/8 lžičky sušeného)
- Čerstvý bobkový list (nebo půlka sušeného)
- 1/3 šálku rajčatové passaty
- 660 g bílých fazolí El Navarrico, které necháme okapat
- 1,5 šálku zeleninového vývaru
- Konzerva slávek v sidře, Agromar
Na picadu budete potřebovat:
- Šálek čerstvé petrželové natě nahrubo nasekané
- Stroužek česneku nahrubo nasekaný
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- ¼ hrnku celých lískových ořechů bez slupek, nebo mandle
- ½ lžičky soli
Postup přípravy polévky:
Na přípravu polévky rozehřejeme ve velkém hrnci olej, a to na střední teplotu. Přidáme česnek, cibuli, bylinky a vaříme za pravidelného míchání 8 minut, až je cibule zlatohnědá. Pak přidáme rajčatovou passatu a vaříme na mírném ohni dalších 8 minut. Až jsou rajčata tmavší a hustá, vmícháme fazole a zeleninový vývar. Vaříme 15 minut bez poklice tak, aby polévka jen jemně probublávala. Vyjměte 2/3 šálku polévky, rozmixujte do hladka a vmíchejte zpět, aby vývar zhustnul. Na posledních 5 minut vaření přidáme slávky bez nálevu. Před podáváním přidáme 2 polévkové lžíce picady.
Postup přípravy picady:
Malou pánev předehřejeme na střední teplotu, přidáme lískové ořechy a často je promícháváme, až do hezkého opečení. Pak ořechy rozmixujeme nahrubo s petrželí, česnekem, promícháme s olivovým olejem a dochutíme solí.