Nejlepší konzervace – sušení

Sušené ovoce a zelenina získávají v současné době na popularitě díky zdravému a velmi rychlému zpracování. Sušení vyžaduje nejméně energie oproti jiným konzervacím vyžadujícím vysoké teploty. Zmražené produkty vyžadují mražení, konzervované zase vaření.

Nejlepší konzervace – sušení

Navíc sušené ovoce a zelenina váží méně a zabírají méně prostoru než konzervy. Zachovávají většinu vitamínů a minerálů. Neztrácejí vlákninu. A neztrácejí chuť.

Sice dietologové sušené ovoce tolik nedoporučují, protože stále obsahuje cukry, i když tedy přírodní. Ale jako náhražka sladkostí, když vás chytne mlsná, ideální. Sušené potraviny mají navíc delší trvanlivost a sušená zelenina skvěle dochutí vaše jídlo. Ideální na sušení je banán nebo rajče. Domácím sušením si připravíte pochoutky, které prostě v žádném obchodě nenajdete. Navíc jsou mnohem levnější a hlavně víte, že budou bez jakékoliv přidané chemie.

Moderní sušičky potravin způsobují, že sušení ovoce a zeleniny v domácnostech je relativně rychlé a pohodlné. Na druhou stranu dlouhodobé sušení například na slunci je taktéž efektivní a navíc šetří energii. Další možností je sušení ovoce v troubě, i když není tak efektivní, je stále oblíbené.

 

Sušení venku

Sušení na slunci je nejpraktičtější a nejstarší způsob zpracování potravin. Nejlépe se venku suší meruňky, mango, rajčata. A ovoce, včetně jahod, jablek, hroznů a třešní, s relativně vysokým obsahem cukru a kyselin, jsou také dobrými kandidáty na venkovní sušení. Ale i takové sušení vyžaduje nějaké (tedy minimální) podmínky a něco, na čem budete potraviny sušit.Ovoce pak zakryjte tenkým tkaným ručníkem a umístěte jej tam, kde může slunce dodat své teplo (i uvnitř).

 

Sušení uvnitř

Zpracování ovoce a zeleniny v sušícím zařízení jako je sušička potravin Orava SU-103 A je nejvhodnější a nejúčinnější způsob sušení.Sušička se ovládá jednoduše, stiskem jednoho knoflíku, a je nastavena na univerzální teplotu sušení 50 °C. A předností této sušičky je nízká spotřeba elektrické energie, což u některých jiných zařízení je velkou nevýhodou právě ona vyšší spotřeba.

Ať už budete sušit doma nebo venku, rozhodně budete mít z výsledku velkou radost, sušené ovoce i zelenina se totiž mohou stát symbolem dokonalosti vaší zdravé kuchyně.




Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.