Myslíte, že neexistuje mnoho jídel, která jsou pro lidi chutnější než milované hranolky? Pak poznejte „patatas brava“, což jsou brambory s majonézou a pikantní omáčkou. Španělé je mají mnohem raději než klasické hranolky.
Ti, kdo raději předchází smažení, si mohou brambory nikoli usmažit, ale upéct v troubě. To hlavní je u tohoto pokrmu ale omáčka. Salsa brava, což je v překladu pikantní omáčka, je skutečně delikátní a díky kouřové uzené paprice pálí lehce. Podávat se brambory dají i s aioli nebo majonézou. Příprava je snadná, určitě stojí za vyzkoušení. S velkou pravděpodobností se naučíte připravit pokrm, který si oblíbíte.
Ingredience
- 350 g oloupaných brambor
- Oje na smažení
- Sůl
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ cibule
- Lžíce papriky
- ¼ lžičky kajanského pepře
- ½ lžíce mouky
- ½ hrnku zeleninového vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- Majonéza při servírování (K dostání je i hotová výtečná Salsa Brava, která se podává nejčastěji s bramborami, masem, mořskými plody nebo smaženými vajíčky.)
Postup
Oloupané a nakrájené brambory necháme 30 minut ve velmi studené vodě. Pak je osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou.
Na pánvi rozpálíme dostatek oleje a přidáme brambory. Smažíme na nejvyšším stupni asi 10 minut, pak ztlumíme na polovinu a necháme smažit dalších 10 minut. Dle potřeby brambory obracíme, aby byly zlatavé ze všech stran.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli a opečeme do zesklovatění. Poté vmícháme papriku, kajanský pepř a vaříme cca minutu. Přidáme mouku, zeleninový vývar a promícháme. Vaříme 10 minut na středním ohni a mícháme. Nakonec přidáme rajčatový protlak a vaříme cca 2 minuty. To je vše. Stačí přendat do mixéru nebo nádoby a rozmixovat do hladka.
Z brambor odsajeme papírovou utěrkou přebytečný tuk a osolíme. Nezbývá než s omáčkami servírovat na talíř.
Mnohé potraviny nejen pro španělskou kuchyni najdete na eDelikatesy.cz.