Ať už je nízkosacharidové stravování neodmyslitelnou součástí vašeho životního stylu, a nebo se jen snažíte omezit sladkosti, tenhle návod na low carb sušenky zkrátka musíte vyzkoušet. Recept je jednoduchý, rychlý a když svým blízkým neprozradíte, že jde o zdravější variantu mlsání, zřejmě si ani nevšimnou, že v téhle dobrotě vlastně vůbec není cukr ani mouka!
Mandlové low carb sušenky – recept, který zvládnete za méně než 30 minut
Ingredience na 12 porcí sušenek:
- 1,5 hrnku mandlové mouky,
- půl hrnku neslazeného kakaového prášku,
- 2 větší vajíčka,
- ¾ hrnku másla,
- kousky kvalitní čokolády bez cukru,
- sladidlo (např. erytritol) dle chuti,
- lžička vanilkového extraktu,
- lžička pečicího prášku,
- sůl.
Základem low carb sušenek je mandlová mouka. Pokud ji doma nemáte, můžete ji nahradit jinými moukami z oříšků, dejte však pozor na mouku kokosovou. Sušenky z ní by mohly být o něco sušší a drobivější, proto ji do receptu nedoporučujeme. Další variantou je také výroba vlastní mandlové mouky, kterou snadno zvládnete připravit z obyčejných mandlí.
Jak na mandlovou mouku?
Suché a slupek zbavené mandle stačí vložit do mixéru, který spustíte cca na 10 vteřin na vysoké otáčky. Oříšky mixujte po menších dávkách, a po rozmixování je vždy prosejte. Větší kousky, které sítko zachytí, pak přidejte do další dávky připravené na rozmixování. Hotovou mouku můžete položit na pečící papír a nechat proschnout. Podobným způsobem si snadno vyrobíte i jiné mouky, například z kešu ořechů.
Tip: Při mixování dávejte pozor, abyste to nepřehnali – díky vysokému obsahu tuku by se z ořechů místo mouky mohlo stát ořechové máslo.
Mandlové low carb sušenky – příprava
- Troubu předehřejte na 180 stupňů a připravte si dva plechy s pečicím papírem.
- Smíchejte suché ingredience.
- Našlehejte máslo a sladidlo. Následně vmíchejte vejce a vanilkový extrakt.
- Směs smíchejte dohromady se suchými ingrediencemi, dokud se dokonale nespojí.
- Přidejte kvalitní čokoládu nalámanou na malé kousky.
- Ze směsi udělejte kuličky a položte je na plech. Počítejte s tím, že pečením se trochu rozšíří a raději mezi nimi nechte dostatek místa.
- Pečte cca 8 až 10 minut, podle velikosti sušenek a typu trouby. Těsně po upečení budou sušenky hodně měkké, ale po vychladnutí by měly lehce ztuhnout.
Vytvořit low carb verzi oblíbených čokoládových sušenek zkrátka není vůbec nic těžkého. Recept navíc nabízí nekonečné množství možností. Pokud chcete, aby vaše low carb sušenky byly křupavější, jednoduše je udělejte menší! Můžete také zkusit nahradit máslo kokosovým olej a vytvořit tak verzi bez laktózy. Aby byly sušenky křehčí, můžete zase ubrat vajíčko. Ale pozor – v takovém případě je sundávejte z plechu až úplně vychladnou.
Všechny potřebné informace už máte, můžete se tedy pustit do pečení. Nakupte všechny potřebné ingredience a udělejte si zdravou pochoutku, která zachutná celé rodině.