Grilovací sezóna je již za dveřmi

Chcete, aby vaše letošní grilování patřilo k těm bezkonkurenčně nejlepším vůbec? Možná je na čase zrevidovat své zvyklosti pěkně od základů a vrátit se ke staré a poctivé kvalitě, jako jsou třeba litinové rošty.

Grilovací sezóna je již za dveřmi

Proč není nerez tak skvělý, jak vypadá?

Bez snadno čistitelného nerezu, na nějž se žádné jídlo nepřichytí, se prý žádné moderní grilování jednoduše neobejde. Ale je to skutečně tak nebo jen podléháme masáži módního průmyslu, který všechno staré automaticky odsuzuje jako špatné? Moderní nerezové rošty mají skutečně spoustu výhod, a to hlavně co do čištění:

  • Snadno se udržují, připečenou marinádu z nich odstraníte i za studena.
  • V případě časové nouze je za vás umyje myčka (pokud jsou dostatečně kompaktní).
  • Jídlo se na nich jen málokdy přichytí, takže není třeba ho příliš hlídat.

Tím však veškerá pozitiva končí. Jako první vás pravděpodobně velmi nepříjemně zaskočí, že jídlo právě vytažené z ohniště, nebude tak šťavnaté a plné chuti, jak jste očekávali. Ano, s masem se sice snadněji manipuluje, ale odrazí se to i na jeho chuti. A hned si povíme proč.

Nerez se totiž nemůže pochlubit právě nejhutnější strukturou, takže i když se snadno rozpálí, tak stejně rychle svou teplotu i ztrácí. Jakmile na nerezovou mřížku položíte maso pokojové teploty (nebo dokonce z lednice), okamžitě se ochladí. A za takových podmínek se křupavá kůrčička na steaku vytvoří jen stěží nebo vůbec ne. A kde není kůrčička, není ani tolik ceněná masová šťáva. Jak prosté.

Litina vyžaduje věští péči, milovníkům poctivého grilování se však odmění

Nepříjemná křehkost a vysoká hmotnost – právě kvůli těmto vlastnostem byla litina po dlouhá léta zavrhována. Gurmáni z celého světa se však naštěstí v poslední době k jejímu nevšednímu kouzlu začínají vracet. A mají pro to ten nejlepší možný důvod! Surová litina totiž velmi efektivně vede teplo, takže litinové grilovací rošty netrpí na ztrátu tepla tak, jako jiné materiály. Maso, položené na jejich povrch se okamžitě zatáhne a uvnitř zůstane báječně křehké a šťavnaté.

A jak je to s nepřilnavostí litiny? Během prvních několik grilování si budete muset trochu pomoci vrstvičkou oleje nebo sádla, poté se litinový rošt opálí a získá prakticky stejné vlastnosti jako jeho nerezové protějšky. Po grilování ho však nezapomeňte vyčistit dřív, než zcela vychladne, jinak si připravíte mnohaminutové martyrium. Za ten lahodný výsledek při grilování však taková práce rozhodně stojí.

Vyzkoušejte to sami – litinové rošty, grilovací jehly nebo rovnou celá ohniště najdete v e-shopu Kamnarina.cz. Připravte se na letošní grilovací sezónu už teď pod taktovkou skutečných odborníků!




Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.