Čokoládový Valentýn

Čokoládový Valentýn

Slavíte Valentýna? Dáváte si záležet, plánujete a pečlivě se na tento den připravujete? Nebo jej berete na vědomí, moc to neřešíte a spokojíte se s menší pozorností? Anebo Vám angloamerické dvojče Prvního máje leze na nervy a zastáváte názor, že pro projev náklonnosti Vašemu partnerovi či partnerce nepotřebujete znát datum v kalendáři? Ať tak či onak, jedna stará pravda je pro všechny společná: „láska prochází žaludkem“. A víte, co je vyjma večeře při svíčkách nejčastějším valentýnským dárkem? Ano, čokoláda. A žádná čokoláda se neobejde bez základní suroviny pro svoji výrobu. Bez kakaových bobů! Proč se vyplatí je jíst a jak s nimi v kuchyni zabodovat, se dočtete v našem článku.

 

100 % čokoládový Valentýn

Plody kakaovníku pravého (theobroma cacao) jako první zřejmě konzumovali pradávní Mayové, Aztékové z nich později připravovali vanilkou a dalším kořením dochucený nápoj pro svého vladaře. Dnes si nápoj hodný králů můžeme připravit úplně všichni…

Kakaové boby v sobě obsahují přes tři sta různých látek, z nichž většina je pro naše zdraví vysoce prospěšných. Tato skutečnost je pasovala nejen do pomyslné TOP 10 tzv. „superfoods“, ale především jim zajistila neochvějné místo v jídelníčku všech, kteří rádi spojí chuťový zážitek se zdravým životním stylem. A samozřejmě ze všeho nejvíce je proslavila právě celosvětově oblíbená čokoláda, světově nejproslulejší pochutina napříč všemi kontinenty.

Kakaové boby jsou „nadupané“ důležitými antioxidanty a minerály – zejména hořčíkem, vápníkem, zinkem, železem, mědí, fluorem, sírou nebo chromem. Není se pak tedy čemu divit, že výraznou měrou přispívají k ochraně před působením volných radikálů, chudokrevností, osteoporózou, svalovými křečemi či kožními problémy, pomáhají rovněž metabolizovat cukry nebo podpořit krvetvorbu i vaší imunitu.

Hlavní punc této výjimečnosti jim zajišťují esenciální mastné kyseliny a neurotransmitery (např. arginin, tryptofan, fenyletylamin, dopamin nebo anandamid či theobromin). Stručně a jednoduše řečeno látek navozujících pocity štěstí, uvolnění a celkové spokojenosti. Podílí se na správné činnosti mozku, rozšíření cév, taktéž na snižování hladiny krevního tuku, zvyšování energie a snižování únavy, podpoře koncentrace a působí jako přirozené antidepresivum.

Nejvíce tělu prospěšných látek si kakaové boby zachovávají v původním stavu, tedy v nepražených, celých, evt. jen nahrubo podrcených zrnech. Celá zrna můžete podrtit ve výkonném mixéru nebo zakoupit již drcená.

Výtečné kakaové máslo, jež se z kakaových bobů rovněž získává po vylisování kakaové hmoty (nebo-li 100 % hořké čokolády získané mletím fermentovaných a evt. pražených kakaových bobů), má příjemnou krémovou barvu a velmi aromatickou „čokoládovou“ vůni. Oproti jiným tukům netrpí na žluknutí, skrývá se v něm ve srovnání s jinými tuky o mnoho méně kalorií, navíc neobsahuje žádný cholesterol. Ačkoli bývá hojně používáno ve farmaceutickém průmyslu (hydratuje a chrání pokožku, zvláčňuje rty, je bohaté na vitamin E a pomáhá i při různých typech dermatitid), lze jej užívat také „vnitřně“ a to bez jakýchkoliv komplikací – ba právě naopak (viz níže).

 

Jak je využít v naší kuchyni?

Syrové (čerstvé) kakaové boby jsou téměř bez jakéhokoliv aroma, svoji charakteristickou vůni a taktéž chuť získávají až následnou úpravou – tj. fermentací, sušením a příp. pražením. Nepražené kakaové boby bývají na skus spíše měkké, podobně jako je tomu u lískových oříšků. Můžeme je konzumovat samotné, zdobit jimi jakékoliv dezerty, kaše, i jogurty či smoothie, přidávat do pečených i nepečených zákusků, klasických sušenek nebo cookies, ale lze je použít i k vyladění exotičtějších hlavních jídel.

V domácnosti se z kakaových bobů získává i zcela standardní kakaový prášek nebo dokonce čokoláda, nicméně je to postup velice zdlouhavý a poměrně značně fyzicky i psychicky náročný. Pokud byste se do čokoládové výroby chtěli pustit, doporučujeme vám „začít od poloviny“ – tj. koupit si kakaový bob již rozdělený na kakaové máslo a kakaovou sušinu (prášek).

Kakaové máslo skvěle vynikne i v dnešních oblíbených dezertech, díky vyššímu kouřovému bodu se ale perfektně hodí i na smažení, pečení nebo restování. Vyzkoušejte jej při přípravě chutných a dětmi oblíbených palačinek, lívanců nebo restování zeleniny namísto sezamového či arašídového oleje, máte-li rádi například orientální kuchyni.

 

Na co si dát při práci s kakaem největší pozor?

V případě jakýchkoli kakaových bobů se vyplatí věnovat pozornost především kvalitě. Fair trade a bio bývá dostatečnou zárukou, v každém případě je vhodné zaměřit se na prověřeného dodavatele, příp. i zpracovatele. Skladujte je spíše na chladnějším místě a v každém případě v suchu, vlhko jim rozhodně nesvědčí.

Se skutečně kvalitní čokoládou a především s kakaovými boby si můžete bez obav zpříjemnit celý svůj den bez ohledu na Valentýna – od snídaně, přes praktickou svačinku do práce až po neotřelou večeři…

 

Skvělá borůvková marmeláda s medem, čokoládou a kakaovými boby

1 kilogram nezpracovaných borůvek (lze použít i borůvky mražené – výsledek je však mírně odlišný)

300 gramů  tekutého medu (evt. více dle chuti)

3 lžíce zdravého třtinového cukru

15 gramů pektinu

50 – 70 gramů kvalitní bezmléčné čokolády (s vysokým podílem kakaa)

2 – 3 lžíce na jemno drcených kakaových bobů

 

Umyté borůvky dáme do připraveného hrnce, podlijeme zhruba půl deci vody a prohřejeme. Během této doby párkrát promačkáme klasickým šťouchadlem na brambory. Přidáme následně med, dobře promícháme a přivedeme k varu. Pektin důkladně promícháme s připraveným  cukrem a přisypeme k borůvkové směsi. Vaříme cca 3 – 5 min, poté odstavíme z ohně, rovnoměrně vmícháme nastrouhanou čokoládu i kakaové boby a naplníme do vymytých, nahřátých sklenic. Uchováváme vždy v chladu nebo sterilujeme na 80 stupňů cca 40 – 50 min (dle velikosti sklenic).

 

Sušenky ze dvou druhů ořechového másla s kakaovými boby

(cca 20 srdíček)

Světlá srdíčka:

70 gramů polohrubé špaldové mouky – bílé

70 gramů celozrnné špaldové mouky hrubě mleté

¼ malé lžičky jedlé sody

½ menšího banánu

30 gramů arašídového másla

15 gramů másla či rostlinného tuku

30 gramů třtinového cukru

1 větší lžíce drcených kakaových bobů

špetka soli

Tmavá srdíčka:

70 gramů polohrubé špaldové mouky – bílé

70 gramů celozrnné špaldové mouky na hrubo mleté

¼ lžičky jedlé sody

½ menšího banánu

30 gramů lískooříškového másla či karobového krému

15 gramů másla či rostlinného tuku

30 gramů třtinového cukru

1 lžíce drcených kakaových bobů

špetka soli

 

Těsto pro tmavší i světlejší sušenky zpracujeme odděleně, ale stejným způsobem: mouky promícháme se solí a jedlou sodou. V další misce vyšleháme změklé máslo s máslem ořechovým (karobovým) a také cukrem. Banán rozmixujeme a přidáme k prošlehanému máslu. Pozvolna zapracujeme moučnou směs a vypracujeme vláčné těsto, které necháme zabalené ve fólii min. 30 min odpočinout (příp. dáme na pár minut do mrazáku). Pak za pomoci papíru na pečení rozválíme a vykrájíme srdíčka. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia cca 8 – 10 minut, před jakoukoli manipulací necháme sušenky vždy řádně vychladnout.

 

Sváteční ořechová směs s kakaovými boby

250 gramů směsi oblíbených ořechů (pekany, mandle, lískové oříšky, kešu, pistáce)

40 gramů změklého másla

50 gramů kakaových bobů (jemně podrcených)

25 gramů kokosového (příp. třtinového) cukru

½ lžičky kajenského pepře (příp. chilli)

trocha hrubé mořské soli

 

Troubu předehřejeme na 175 stupňů Celsia, plech důkladně vyložíme papírem na pečení. Ořechy promícháme s kakaovými boby, cukrem a také solí, přendáme na plech a v předehřáté troubě pečeme cca 10 minut. Poté je promícháme se směsí rozpuštěného másla a chilli a krátce (cca 5 min) vše dopečeme na 180 stupňů Celsia.

 

Fazolovo čokoládové chilli s barevnou rýží

190 gramů fazolí červená ledvina

190 gramů fazolí černá ledvina

2 – 4 bobkové listy

240 gramů kvalitní barevné rýže

1 větší červená cibule

4 – 6 stroužků česneku

100 gramů červené papriky

2 balení (plechovky) sterilovaných rajčat

1 – 2 červené chilli papričky (nebo např. pár kapek tabasca chipotle)

250 – 300 ml zeleninového vývaru

1,5 lžičky mletého římského kmínu

1 lžíce (příp. méně) mletého chilli

1 lžička uzené papriky (koření)

¾ lžičky sušeného oregana

1 lžička tmavého přírodního cukru

25 gramů (či více dle chuti) kvalitní tmavé čokolády s co největším podílem kakaové sušiny

malá hrst hladkolisté petrželky

2 lžíce olivového oleje

drcené kakaové boby dle chuti

čerstvě mletý pepř a mořská sůl dle chuti

 

Fazole (každý druh samostaně) propláchneme a min. na 10 hodin namočíme do studené vody. Druhý den je pak slijeme a s přidaným bobkovým listem důkladně uvaříme (červenou ledvinu v tlakovém hrnci cca 20 – 25 min, černou ledvinu asi 40 – 45 minut).

Ve vysoké pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm najemno pokrájenou cibuli, po chvilce přidáme nadrobno pokrájený česnek a ještě pár minut restujeme. Přisypeme cukr, veškeré koření a necháme vše pozvolna zkaramelizovat a příjemně rozvonět. Přidáme rajčata, čokoládu a pokrájenou chilli papričku a necháme pak projít důkladným varem. Poté nalijeme vývar, opět provaříme (cca 10 minut) a nakonec přidáme i uvařené fazole, promícháme a necháme pár minut probublávat, aby se chutě propojily. Podáváme s uvařenou rýží, při podávání na stůl posypeme jemně podrcenými kakaovými boby.

Více gurmánských tipů nejen pro využití kakaových bobů, ale i řady dalších zajímavých surovin ve Vaší kuchyni, najdete na našem blogu!

Uvítáte další tipy na zajímavé dobroty pro chvilky ve dvou? Navštivte náš blog!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A také navštivte náš BIO ESHOP, kde Vám nabízíme ty nejkvalitnější produkty pro vyvážený a chuťově atraktivní gastronomický zážitek za skvělé ceny.

POZOR: do konce února DOPRAVA ZDARMA! Stačí do poznámky k objednávce napsat heslo: VALENTYN.

Zdroj informací: https://cs.wikipedia.org; www.margit.cz; www.countrylife.cz; www.vitalvibe.eu; www.celostnimedicina.cz; www.lucieglaister.com; Příběh opravdové vášně (B. Milfaitová); Rychlá veganská kuchařka (R. Robertson)

 

 ©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová




Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.