I když může kuchařské oblečení vypadat velmi módně, jeho hlavní účel je ryze praktický. Jedná se o zásadní součást kuchařského vybavení, podobně třeba jako nože. Na následujících řádcích vám představíme několik základních prvků kuchařského oděvu.
Rondon
Kuchařský rondon je základem. Pochopitelně je možné vařit i v tričku, nicméně to nejenže nevypadá tak dobře jako rondon, ale zároveň neposkytuje ani takový komfort. Kvalitní rondon by měl být hlavně prodyšný, jelikož v kuchyni je horko a kuchaři se v ní potí o sto šest. Proto se většina dnešních modelů vyrábí ze stoprocentní bavlny, což je ideální materiál do kuchyně.
Rondony mají být samozřejmě hlavně praktické, avšak měly by působit také reprezentativně. Dvojnásob to platí v kuchyních stylových restaurací nebo hotelů, kde si často hosté zvou kuchaře ke stolu kvůli poděkování. Rondony se vyrábí v mnoha velikostech, a to jak pro pány, tak samozřejmě i pro ženy.
Kalhoty
Kalhoty jsou dalším nezbytným typem kuchařského oblečení. Měly by správně vést až ke kotníkům, nicméně v horkých měsících se tolerují 3 alternativy. Kalhoty jsou samozřejmě vybaveny kapsami ve předu i vzadu. Mohou být jak černé, ty jsou v kuchyních asi nejvíce k vidění, tak i různobarevné, případně s rozličnými vzory.
Jelikož musí svému majiteli dokonale sedět, je lepší si nechat kalhoty ušít přímo na míru než se spoléhat na konfekci. Pohodlí je totiž při práci to nejdůležitější, tedy hned po bezpečnosti.
Čepice
Kuchařské čepice jsou obvykle nepřehlédnutelné. Často totiž vypadají docela extravagantně. Jejich hlavní úlohou však není způsobovat údiv, ale v první řadě zajistit, aby kuchařovi nepadaly vlasy do jídla.
Standardní barva kuchařských čepicí je bílá, ovšem stejně jako v případě kalhot je i zde možné vybrat si z více barev.