Co na Vánoční večeři? Řízek, tradičního kapra nebo jinou rybu?

Co na Vánoční večeři? Řízek, tradičního kapra nebo jinou rybu?

Posledních 7 let jsem strávil v zahraničí a kapra na Vánoce neměl z různých důvodů. Jednou jsem si dal sumce, jindy candáta, lososa, a na řadu přišel i ten řízeček. Takže proč vlastně kapra nebo něco jiného?

Kapr je klasika a tak jako ostatní ryby, je ceněný díky obsahu bílkovin a nízkému množství tuků. Tyto tuky jsou zároveň zdrojem nenasycených mastných kyselin, které působí proti civilizačním chorobám. Co se výživových hodnot týče, je průměrná energie v kapřím mase okolo 500 kJ. A 10 mg cholesterolu ve 100 g masa je také skvělá hodnota. K tomu připočtěte vysoký obsah vitamínů a minerálních látek a jediné co vám může vadit, jsou kosti. J

To, ale už také neplatí – na trhu jsou třeba kapří filety z Třeboňského rybářství, upravené speciálním strojem tak, že tam ty protivné svalové (trojúhelníkové) kůstky v kapřím mase vůbec nenajdete – tedy oni tam jsou, ale ten stroj je dokáže rozcvakat na tak malé kousky, že je v mase vůbec nepostřehnete.

A co teda ostatní ryby?? Někdo dává přednost před červenou bílé svalovině – nutno podotknout, že za sumce nebo candáta si oproti kaprovi výrazně připlatíte – já budu mít letos na vánočním stole tresku, vlastnoručně ulovenou letos na Lofotech.J

 

Candát skvěle chutná na přírodno

Zvolíte-li candáta, nemůžete udělat lépe, jedná se bez diskuze o nejchutnější sladkovodní rybu. Kvalita masa je skutečně někde jinde a obsah tuku je pouze okolo 1 g ve 100 g svaloviny, takže i z dietního hlediska neuděláte chybu. U candáta bych se ovšem, tak jako u jiných ryb s bílou svalovinou, vyhnul tradičnímu trojobalu a zvolil přírodní úpravu. Nad filet z candáta upravený na přírodno na másle či olivovém oleji prostě není.

 

Sumec jako kapří alternativa

A co takhle sumec? Má bílou svalovinu a je prakticky bez kostí, ty najdete mimo páteře jen okolo ploutví. Maso menších jedinců je extrémně jemné a mimořádně chutné, velmi lehce stravitelné s téměř totožnými výživovými hodnotami jako u kapra. Mnohé určitě překvapí, že i obsah tuku je téměř totožný a průměrně dosahuje hodnoty 6 g/100 g masa. Díky vyššímu obsahu tuku je stejně jako kapr ideální ke smažení a takový sumčí filet s bramborovým salátem fakt není k zahození.

 

Mořské ryby seženete snadno

V dnešní době stačí zajít do obchodu a seženete, co budete chtít – chlazeného hejka alias štikozubce, tresku obecnou, halibuta, lososa… Minulý týden jsem v Kauflandu viděl luxusně vypadající platýze, tak okolo 40 cm – pokud vám nevadí kosti, je pečený platýz gurmánský zážitek.

Rybáři jezdící do jižního a středního Norska znají hejka velmi důvěrně a někteří se na jeho lov vysloveně specializují. Aby  taky ne, bílé maso s minimem tuku a pevnou konzistencí si získalo řadu příznivců. Hejka seženete okolo 150,-Kč/kg a z menších kusů stačí pouze vyjmout páteř, jiné kosti v něm téměř nenajdete. Tak jako jiné mořské ryby má vysoký obsah Omega 3 nenasycených mastných kyselin a je důležitým zdrojem vitamínu A, B, C, E.

 

Tatarák z tresky vás překvapí

Treska obecná – bílé tresčí maso je jemné, pevné a bez ohledu na naprosté minimum tuku (průměrně 0,7g /100 g) je i mimořádně šťavnaté. Je bohaté na sodík, fosfor, vápník, hořčík a jeho kvalita nejlépe vynikne při šetrné přípravě na nižších teplotách, ideálně třeba v páře. Maso se snadno rozpadá, takže není  ideální k obracení na pánvi. Zkuste třeba tatarák z tresky – budete překvapeni, jak skvěle chutná. Jestliže hledíte na obsah cholesterolu tak věřte,  že takový kapr ho má oproti tresce zhruba o polovinu více, 73 vs. 46mg/100g.

 

Luxusní chuť halibuta

Halibut je prvotřídní delikatesa se sněhobílým masem. Počítejte ale  s cenou okolo 500,-Kč/kg! Maso má větší obsah tuku i Omega-3 nenasycených mastných kyselin. Můžete péct, smažit, grilovat nebo vařit v páře – nebo z něj připravit skvělé sashimi. Tak jako u všech ryb s bílým masem, opatrně s kořením, to by nikdy nemělo přebít chuť rybího masa. Jedná se o rybí maso,  které má jeden z nejvyšších obsahů bílkovin!

 

Cenově nejdostupnější mořská ryba?

A klasiku české kuchyně, lososa jsem si nechal na konec – donedávna jediná dostupná mořská ryba v českých obchodech. Díky intenzivnímu klecovému chovu jsou její ceny obecně jedny z nižších mezi mořskými  rybami – výjimkou nejsou ceny okolo 200,-Kč/kg.
Lehce aromatické relativně tučné 6-23 g tuku/100 g, ale díky vysokému obsahu Omega 3 velmi zdravé rybí maso, které snáší i výraznější kořenění. Za svou typickou oranžovou barvu vděčí karotenoidům obsaženým v korýších, jimiž se lososi živí. Nejvšestrannější rybí maso, se kterým lze v syrové, uzené, vařené, smažené, či pečené formě dělat takřka cokoli. Tatarák jste už možná z lososa jedli. A co takhle losos ve formě carpaccia J

A co vy, dáte si letos řízek nebo nějakou rybku?

Martin Mikoláš Rybářské potřeby Mlsport.cz




Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.