Delší dny, světlo až do pozdějších hodin a samozřejmě i teplé počasí znamenají pro mnoho lidí nejen čas dovolené a odpočinku, ale také zahájení grilovací sezóny. Abychom si mohli vše dokonale vychutnat, potřebujeme koření. Víte ale, odkud se bere?
Chuť je důležitá
Než položíme plátek masa nebo kousky zeleniny na rozpálený gril, věnujeme určitý čas i přípravě. Jedná se o malý rituál, který začíná už den před grilováním, kdy maso nakládáme do marinád a směsí koření, aby se proleželo a bylo chuťově výraznější. Každý má svůj tajný recept na tu nejlepší marinádu na světě, přesto rádi zkoušíme i jiné kombinace bylin, koření a chutí. Bylinky si můžeme vypěstovat na zahrádce nebo v truhlíku za oknem, nezaberou moc místa a máme je kdykoli po ruce. Zkuste třeba osvěžující meduňku, šalvěj nebo výraznou levanduli, vaší marinádě dodají originální chuť. S kořením je to už složitější, pepř, kari nebo papriku už si za oknem nevypěstujeme a grilovací směsi už vůbec ne.
Rychlejší výroba
Pomoci mohou různé prodejny s kořením, které k nám přiletělo nebo připlulo z dalekých zemí, a tak není problém sehnat jakýkoli druh potřebujeme nebo chceme zkusit. Spotřeba koření celosvětově rok od roku stoupá a s tím je spojená také potřeba výrobců rychleji vyrábět i expedovat. Ve výrobních závodech pomáhají moderní technologie, potrubní přeprava, automatické dávkovače a sypače a mnoho dalších strojů, které využívají moderní technologie. Málokterý výrobce si vystačí jen s lidskou prací, většinou musí zapojit i stroje, aby mohl více a rychleji koření balit i expedovat. Moderní potrubní systémy zrychlují samotnou přepravu koření ve výrobních halách a pomáhají také dodávat potřebné suroviny k mixování kořenících směsí. Snažit se vše odvažovat a míchat ručně ve správném poměru není už dnes reálné.
Každý druh koření má kromě výtečné chuti i speciální účinky na náš organismus. Může prohřívat osvěžovat, pomáhat s lepším trávením nebo třeba zlepšovat imunitu. Především ale umí dodat našim jídlům skvělou a nezapomenutelnou chuť.