Batáty – nový hit kuchyně!

Vypadají jako prapodivný kříženec brambory s mrkví. Říká se jim sladké brambory, takže mnoho z nás zkrátka získalo dojem, že se do naší typické české kuchyně vůbec nehodí. Ale vzpomínáte si třeba na svíčkovou omáčku, které dodává nasládlou chuť právě kořenová zelenina? Sladkost batátů je velmi podobná, takže se jí vůbec nemusíte bát.

Batáty – nový hit kuchyně!

Naopak, oblíbené batáty si vydobyly své čestné místo již v mnoha světových kuchyních, a to zejména v receptech zaměřujících se na zdravou výživu. I proto narážíme na tuto nevšední plodinu v oddělení ovoce a zeleniny stále častěji. Nejčastěji se používají jako příloha, ale chutnají i jako součást těst nebo v podobě lahodné krémové polévky.

 

Malý zázrak z hlíny

Batáty stejně jako brambory rostou pod zemí. Ale zatímco u jejich známých bratranců lze vyzdvihnout pouze obsah vitamínu C, batáty mají předností mnohem více.

  • Obsahují velké množství antioxidantů, které chrání buňky před škodlivým působením volných radikálů.
  • Ceněny jsou i kvůli draslíku, příznivě působícímu při cévních onemocněních.
  • A chlubit se mohou také železem, karotenoidy, bílkovinami, vápníkem a hodnotnými uhlohydráty.
  • Těhotné ženy i ty, které se teprve maminkami stát chtějí, pak ocení jejich vysoký obsah kyseliny listové.

Ne nadarmo jsou pro svůj vysoký obsah vitamínů a minerálů titulovány jako „startér imunity,“ takže pokud si při nachlazení připravíte čaj s citrónem a k tomu horkou polévku z batátů, rozhodně nešlápnete vedle.

Cenné látky obsažené v dužině batátů také působí jako prevence rakoviny, srdečně-cévních onemocnění, degenerativních očních nemocí a depresí.

 

Pořiďte si domů nevšední jedlou dekoraci!

Ano, batáty můžete pěstovat i v našich podmínkách. Sázíme je v květnu po zmrzlících do dostatečně kypré nejlépe písčitě půdy. Pak se ptáte, jak na sázení batátů, určitě rádi uslyšíte, že nejde o žádnou vědu – je to stejné jak s bramborami. A pokud nemáte zahrádku, můžete si jednu či dvě hlízy zasadit i do květináče doma. Popínavé lisy se stanou nevšední dekorací a za pár měsíců si možná pochutnáte  na vlastní malé úrodě!




Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.