1. Barva vína
Bílá vína vynikají svou šťavnatostí. Mají minimum tříslovin a jsou chuťově jemná a uhlazená. Hodí se na letní období i na párty, k těmto příležitostem však volte lehčí odrůdy jako je Chardonnay nebo Muller-Thurgau. Jestliže si ale víno chcete užít třeba na romantické večeři a víte, že zůstanete jen u jedné lahve, vyberte si aromatičtější odrůdy jako je Tramín, Pálava nebo muškátové odrůdy. Růžová vína oplývají ovocnou chutí a hodí se pro neformální setkání, lehké pokrmy a teplé letní večery. Nejvýraznější a nejplnější chuť mají červená vína, která vás přímo rozehřejí. Mívají vyšší obsah alkoholu a patří spíše na slavnostní příležitosti. Mezi nejčastější a nejoblíbenější české odrůdy se řadí Merlot nebo Cabernet Sauvignon.
2. Vína k pokrmům
Pokud budete víno podávat k pokrmům, dobře zvažte snoubení vína k jídlu. Bílé víno se hodí k rybám, bílému masu, k sýrům, darům moře nebo ke krájeným sýrům. Růžové víno je ideální k lehkým salátům nebo sladkým dezertům a červené si rozumí se zvěřinou, tmavým masem a aromatickými sýry.
3. Ročník
Vybrat správný ročník vína je velmi podstatnou součástí dobrého výběru. Pokud budete vybírat moravská vína, obecně za velmi zdařilé ročníky platí rok 2011, 2012 a 2015. Dáváte-li víno jako dárek, pak každý gurmán určitě ocení speciální výběr vín z těchto ročníků.
4. Sladkost
Zde je prostor spíše pro vaši chuť, existuje však pár doporučení, která se týkají sladkosti či suchosti vína. Ukazatelem je zde zbytkový cukr, tedy cukr, který kvasinkami nebyl při dlouhém procesu kvašení vinného moštu spotřebován, a ve víně zůstal. Množství zbytkového cukru pak ovlivňuje sladkost vína, buket i chuť. Suché víno je řízné a mělo by předcházet sladkým vínům, aby nedošlo k přebití chuti. Polosuchá vína jsou nepatrně sladší a mají výraznější buket. Pokud má vaše společnost, oslavenec nebo vy rádi sladší víno s plnou až kořenitou chutí, sáhněte po polosladkém vínu. Mezi sladkými víny dominují přívlastková, slámová a ledová vína, která chutnají především ženám.
5. Kvalita
Každá etiketa vína by vám měla prozradit kvalitu vína. Stolní víno je víno nejhorší kvality, které by se na slavnostní tabuli nebo v dárkové tašce určitě objevit nemělo. Jakostní a známková vína jsou již o něco kvalitnější, bohužel se však doslazují. Přívlastková vína jsou vína jakostní, která nejsou doslazována, jsou z jedné vinařské oblasti a jejich odrůda, původ i hmotnost se úředně prověřují. Tato vína jsou vhodná pro slavnostní příležitosti nebo jako dárek. Mezi přívlastková vína se řadí kabinetní víno, které je suché a příjemně lehké, více cukernatý pozdní sběr, výběr z hroznů, jež nabízí plnou chuť a vyšší cukernatost, a ledová či slámová vína, která jsou velmi sladká a velmi vzácná.