Zdravé cukroví na Vánoce

Zdravé cukroví na Vánoce

Vánoce se nám pomalu ale jistě blíží a spousta z nás již přemýšlí o tom, co by se nám tak hodilo na vánoční stůl. Pro dokonale vypadající sváteční hostinu na Vánoce, by nám na stole rozhodně nemělo chybět cukroví. Ovšem cukroví znamená také spoustu kalorií navíc a větší příjem „nebezpečného“ cukru. Můžeme si však vytvořit také zdravé cukroví. Co takhle datlové koule?

 

Zdravé datle

Datle jsou bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacin, měď a železo. Pečují o svěžest a soustředěnost a startují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách. Jsou ideálním zdrojem doplnění energie, což se na zimní měsíce velmi hodí, ale také důležitých minerálů. A s čokoládou se stane tento zdroj zdraví na zimu ideálním sladkým pokrmem.

 

Datlové koule v čokoládě

Suroviny:

100 g datlové pasty, 100 g semínek a oříšků: (slunečnice, dýně, kešu, mandle, vlašské ořechy apod.), 2 polévkové lžíce kokosového oleje, 30 g kakaové hmoty nebo 15 g kakaového prášku, 15 g kakaového másla

Ochucovat můžeme dle vlastní fantazie: skořicí, pomerančovou šťávou, perníkovým kořením, brusinkami, vanilkou, citronovou šťávou

 

Postup:

Přes noc namočíme směs oříšků a semínek. Ráno slejeme vodu, propláchneme a namixujemetak, aby nám zůstaly drobné kousíčky. Do misky vložíme datlovou pastu, pokud je tužší nakrájíme na menší kousky a rukama rozmícháme s oříšky. Přidáme kokosový olej a vybranou oblíbenou příchuť. Vše promneme. Až se směs spojí, zhotovíme kuličky.

Do druhé misky si na vodní lázni (stačí hodně teplá voda, nemusíme vodní lázeň udržovat horkou, kakaové máslo se rozpustí už při 26 stupních °C) rozpustíme čokoládu. Jednotlivé kuličky napichujeme na párátka a noříme do čokolády. Na podložce necháme ztuhnout v ledničce.

Na mixování si můžeme pořídit šikovný mixér RM-800 W od Oravy, který zvládne namixovat jakýkoliv druh potravy. Sekání, šlehání a mixování je s ním vskutku jednoduché. S příkonem 800 W bez problémů zvládne vyrábět ovocné výživy pro malé děti, koktejly, dezerty, zmrzliny, sorbety či pomazánky. Výkon si můžeme regulovat plynule, proto vždy dosáhneme požadované konzistence. Univerzální sekací nůž je vhodný na přípravu mletého masa, ořechů i drcení ledu. Nádoba na mixování má kapacitu 0,5 la nádoba na šlehání 0,6 l.




Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.