Perník představuje druh pečiva, které je obvykle ochucený zázvorem, hřebíčkem, muškátovým oříškem nebo skořicí a je slazen medem, cukrem nebo melasou. Perník spolu s vánočním stromečkem a sněhem je symbolem Vánoc.
Vánoční tradice
Oblíbenost této sladké dobroty během svátků lze připsat přesvědčení, že koření naše tělo v zimě zahřívá. Žádná cukrovinka nesymbolizuje svátky tak jako perník. Můžeme ho nalézt v mnoha podobách od vykrajovaných sušenek přes jedlé perníkové chaloupky až po okořeněné bochníky dortového chleba.
Klíčové ingredience
Najdete mnoho receptů na perníky, ale každý z nich sdílí stejné klíčové ingredience. Budete potřebovat mouku, máslo, vejce, sodu bikarbonu nebo prášek do pečiva. Osladit je můžete cukrem, medem nebo melasou. Pokud použijete melasu, budete muset přidat více mouky, aby se hmota hezky nasákla a spojila. A pak přicházejí klíčové koření, které musíte namíchat v tom správném poměru. Aby byly vaše perníky chutné a voňavé, nezapomeňte použít skořici, muškátový ořech, zázvor a hřebíček. V obchodech najdete také namíchanou směs perníkového koření.
Vykrajování
Vykrajovátky na perníky jsou dostupné ve všech tvarech a velikostech. Při výběru vykrajovátku je třeba zvážit několik věcí. První věc, kterou je třeba zvážit, je velikost. Ujistěte se, že vykrajovátko je dostatečně velký na to, aby prořezal všechny vrstvy perníku, aniž by perníčky nebyly obrovské. V takovém případě by nebyly esteticky hezké a ani by se s nimi dobře nepracovalo.
Další věc, kterou je třeba zvážit, je typ kovu. Vykrajovátky na sušenky mohou být vyrobeny z hliníku, mědi nebo nerezavějící oceli. Každý materiál má své výhody a nevýhody. Hliníkové vykrajovátky na sušenky jsou lehké a levné, ale dají se snadno ohýbat a nejsou moc pevné. Měděné vykrajovátky na sušenky jsou odolnější než hliníkové a vytvářejí čistší řezy, ale jsou také dražší. Nerezové formičky jsou nejodolnější možností a vytvářejí nejčistší řezy, ale jsou také nejdražší. Díky vykrajovačkám budou mít perníky přesné tvary. Při tvorbě perníkové chaloupky se vám sejdou krájecí kolečka.
Po upečení a ozdobení můžete hotové perníčky položit na talíř, který může zdobit podložka na dort a můžete pohostit svou rodinu a blízké svými krásnými a chutnými výtvory. Pečení perníků přináší příležitost, jak si užít čas se svými nejbližšími.