Souboj mezi tradiční a moderní svíčkovou. Která vyhraje?

Podzimní dny vybízejí k přípravě klasických českých jídel a jedno z nejznámějších je svíčková na smetaně. Musí být ale správně připravená a neošizená. Nejedna kuchařka má z přípravy tohoto receptu strach, a přitom jde o jídlo velice snadné. Stačí zvolit správné maso, doplnit ho kořenovou zeleninou, smetanou a všechno dobře ochutit. Bloggerky Elly alias Bohyně kuchyně a Jana – Solnička v kuchyni společně s kvalitní českou značkou MORA vytvořily dvě verze klasického receptu jednoho z klasických českých jídel. Která si myslíte, že byla lepší?

Souboj mezi tradiční a moderní svíčkovou. Která vyhraje?

Při vaření se sešly dvě kuchařky, jedna, která dává přednost tradičnímu receptu zděděný po babičce a druhá jenž preferuje moderní úpravy receptů. Základ zůstává téměř stejný, ale výsledek je, i díky různému servírování, odlišný. Přinášíme vám oba recepty na svíčkovou. Moderní svíčkovou jsme doplnili rychlými hrnkovými knedlíky. Protože moderní kuchařka ráda šetří čas v kuchyni. K tradiční svíčkové doporučujeme klasický kynutý knedlík.

 

Tradiční svíčková

700 g hovězího zadního masa (ideální je, pokud je vyzrálé)

150 g špeku

sůl

černý pepř

1 velká cibule

3 velké mrkve

2 velké petržele

1/2 středně velkého celeru

kuličky nového koření

kuličky černého pepře

3 lžíce cukru krupice

ocet

hovězí vývar

350 ml smetany na vaření nebo smetany ke šlehání

hladká mouka a kousek másla na jíšku (cca 30 g od každého)

kousek sádla na opečení masa

 

Nejprve si připravte špek. Ten nakrájejte na špalíčky silné asi 1 cm, z celé délky špeku. Špek dejte na dvě hodiny do mrazničky. Ztuhne a bude se s ním lépe pracovat. Šikovným pomocníkem bude vestavná chladnička MORA VCN 1821 s elektronickým ovládáním a energeticky úspornou třídou A++. Součástí chladničky je i mraznička se 3 zásuvkami, a právě horní zásuvka slouží pro rychlé zamrazení, takže špek ztuhne rychleji. Pokud máte kratší špalíčky špeku, tak ho do masa vpíchněte z obou stran, kdo má špek dost dlouhý, stačí z jedné strany. Ostrým, úzkým nožem udělejte do masa díru a do ní dejte špalíček špeku. Maso pevně stáhněte provázkem. Připravte si pánev nebo litinový hrnec, ve kterém budete svíčkovou péct. Troubu předehřejte na 180 °C. Vestavná multifunkční trouba MORA VT 779 BX se ovládá pomocí přehledného intuitivního dotykového panelu, který vám umožní, že jakmile si jednou recept vyzkoušíte uložíte si ho do paměti a pak už stačí jen jedním tlačítkem začít. Do pánve nebo hrnce dejte rozehřát sádlo. Můžete přidat i kousek špeku nakrájený na kostičky. Maso ze všech stran osolte a opepřete a dejte opéct.

Výhodou jsou v dnešní době oblíbené indukční desky. Indukční vestavná sklokeramická deska MORA VDI 660 FF disponuje funkcí Sprint, která umožňuje rychlé zvýšení výkonu až o 40 %. Časovač je při takovém vaření pomocník k nezaplacení nemusíte tak kontrolovat čas. Po uplynutí nastavené doby se časovač i varný panel automaticky vypne a nic se nepřipálí. Mezitím si oškrábejte zeleninu, nakrájejte na drobné kostičky. Opečené maso vyndejte z pánve nebo pekáče a dejte bokem. Místo něj vsypejte zeleninu, kromě cibule. Opékejte pěkně dozlatova. Hlídejte, aby se vám zelenina nepřipekla. Jakmile bude pěkně dozlatova, přidejte cibuli. Promíchejte a dozlatova opečte také cibuli. Až je pěkně zlatavá, zasypejte ji cukrem a míchejte asi dvě minuty. Přidejte ocet. Nechejte zprudka vyvařit, vraťte do pekáče maso a zalijte vývarem. Přidejte celé koření (asi 7 kuliček pepře a 7 kuliček nového koření, kdo chce, může přidat ještě jeden bobkový list). Náš tip? Zavažte koření do gázy, nemusíte ho potom v omáčce hledat. Přiklopte poklicí a dejte do trouby. Maso pečte asi dvě hodiny. Občas ho otočte. Hotové maso bude měkké a šťavnaté. Po upečení maso zabalte do alobalu. Troubu vypněte a maso v alobalu do ní vložte. Teď je čas si dokončit omáčku. Vyndejte z omáčky koření. Tyčovým mixérem MORA MTP 600 X v moderním černo – nerezovém provedení s výkonem 600 W a plynulou regulací vše rozmixujete krásně najemno. Přidejte smetanu. V malém hrnci si rozehřejte máslo, vsypejte na něj mouku a umíchejte jíšku. Tu rozmíchejte v omáčce a ještě 15 až 20 minut provařte. Maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte s omáčkou a domácími kynutými knedlíky.

 

Moderní svíčková

Zde jsou ingredience z části totožné, jen chybí cukr. Místo klasického octa se použije červený vinný ocet. A dále:

špetka čerstvého tymiánu

1 lžíce plnotučné hořčice

300 g kysané smetany

trocha oleje na opečení masa

Ani postup se příliš neliší:

Začínáme naprosto totožně se špekem. Po prošpikování masa a stáhnutím provázkem si

do pánve nebo hrnce dáte rozehřát olej. Opět maso ze všech stran osolte a opepřete a dejte opéct. Připravíte zeleninu na drobné kostičky. Po opečení maso necháte odpočinout a na stejný pekáč vsypejte zeleninu, kromě cibule. Postup se zeleninou je stejný jako výše. Nyní přichází změna v podobě přidání červého vinného octa a hořčice. Také necháte zprudka vyvařit, vrátíte do pekáče maso a zalijte vývarem. Nyní je čas na koření – pepř, nové koření a případně bobkový list. Maso se peče, občas je nutné ho otočit a jakmile je hotové bude měkké a šťavnaté. Zabalíte do alobalu a dáte odpočinout do vypnuté trouby. Nikdy nezapomeňte vyndat z omáčky koření. Tyčovým mixérem rozmixujte najemno. Přidejte kysanou smetanu. Omáčku není potřeba zahušťovat moukou.

Maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte s omáčkou a domácími hrnkovými knedlíky.

Obě svíčkové ochutnali muži, ženy i děti. Muži více ocenili tradiční verzi, ženy tu moderní. Dětem chutnaly obě, jen měly klasické dětské připomínky. Jedno nechtělo maso, jiné zase omáčku, dalšímu stačil suchý knedlík.

Moderní i tradiční svíčkovou zdobíme citronem, smetanou (v případě moderní svíčkové zakysanou) a brusinkami.




Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.