Snižování cholesterolu pomocí léků nemusí být vhodné pro každého. Naštěstí existuje hned několik potravin i či výživových doplňků, které vám pomohou udržovat hladinu cholesterolu v normálu.
Kdy mluvíme o vysokém cholesterolu?
Někteří lidé se domnívají, že přítomnost cholesterolu v organismu je špatně. To je ale omyl! Cholesterol je totiž pro naše tělo a jeho správné fungování nezbytný. Díky cholesterolu dokáže tělo regenerovat a uzdravovat se, cholesterol pozitivně působí na naši paměť či fungování nervů, pomáhá tělu s tvorbou vitamínu D a dokáže toho mnohem více. Problém ovšem nastává, pokud je cholesterolu v těle příliš mnoho. Ideální hodnota cholesterolu v krvi dospělého člověka je do 5,2 mmol/l. Hodnoty cholesterolu na 6,2 mmol/l jsou lékaři dokonce označovány za rizikové. Ještě důležitější je ale poměr dvou základních složek cholesterolu: HDL a LDL. Pod zkratkou HDL se skrývá tzv. dobrý cholesterol, zatímco LDL je typ zoxidovaného cholesterolu, který zanáší tepny a tělu škodí. Ideální poměr HDL k LDL je 1,5: 3, určitě by však neměl být menší než 1: 3.
Jaká jsou rizika vysokého cholesterolu?
Proč si na zvýšené hodnoty cholesterolu či špatný poměr jeho složek dávat pozor? Nadbytek LDL cholesterolu ve stěnách cév způsobuje aterosklerózu, která s sebou přináší další komplikace jako je nedostatečné prokrvení dolních končetin či erektilní poruchy. Ateroskleróza navíc může vést až k vážnému poškození ledvin, infarktu či mrtvici. Problematická je navíc také léčba vysokého cholesterolu. Léky, které jsou pacientům běžně předepisovány, se nazývají statiny a mají řadu nepříjemných vedlejších účinků jako je chronická únava, bolest svalů či svalové křeče, poškození jater nebo vznik žlučových kamenů. Je proto určitě lepší vysokému cholesterolu předcházet a snažit se jej snižovat přírodní cestou.
Změně životního stylu se nevyhnete
Vysoký cholesterol nejčastěji souvisí se špatným životním stylem. Jaká cholesterol dieta je nejlepší? Zaměřte se nejdříve na sacharidy, které je nutné omezit a v případě rafinovaného cukru z jídelníčku zcela vyřadit. Omezte také potraviny s vysokým glykemickým indexem jako jsou pečivo, těstoviny a další produkty z bílé mouky. Naopak se nevyhýbejte zdravým tukům, které jsou pro tělo velmi důležité a pomáhají snižovat LDL cholesterol a naopak posilují HDL cholesterol. Pravidelně jezte kvalitní maso, ryby a živočišné i rostlinné tuky. V neposlední řadě zajistěte dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin.
Potraviny pro okamžité snížení cholesterolu
Výše zmíněné typy vám pomohou vysoký cholesterol snižovat postupně, případně jsou ideální prevencí. Co ale jíst, pokud chceme cholesterol snížit co nejrychleji, protože na sobě začínáme pociťovat první příznaky jeho nadměrného množství v krvi? Každý den snězte alespoň pár kousků ořechů plných zdravých tuků a alespoň 1-3× týdně si dejte luštěniny, které jsou bohaté na vlákninu. Pro snižování cholesterolu jsou velmi důležité omega-3 mastné kyseliny, které najdete v čerstvých rybách a mořských plodech. Používejte kvalitní rostlinné oleje a určitě se vyhněte potravinám obsahujícím umělá dochucovadla, barviva, konzervanty a další umělé přísady.
Jde to i jinak?
Možná vás tento článek zatím příliš nepotěšil, protože nic z toho, co by vám s vysokým cholesterolem pomohlo, nejíte a nemáte rádi. Změna stravování vyžaduje čas a věřte, že postupně se vaše tělo naučí jíst zdravěji – a bude vám to i chutnat. Experimentujte, zkoušejte a hlavně se ničeho nebojte. Možná budete sami překvapení, co vše vám připadá dobré. Nezapomínejte, že to děláte pro své zdraví! Pokud ale potřebujete pomoci, sáhněte po kvalitních výživových přípravcích, ideálně 100% přírodních a od renomovaných výrobců. Jedním z přípravků, které si lidé s vysokým cholesterolem pochvalují, je například Masticha Vena. Tento produkt s extraktem z oliv a červených hroznů a s obsahem chioské mastichy má příznivý vliv na cholesterol i tlak. Posiluje také imunitu, zajišťuje správné fungování srdečně-cévního systému a podporuje správné trávení. A co je ze všeho nejlepší: užívání produktu Masticha Vena je zcela bez vedlejších účinků.