Také máte oblíbený hrnec a oblíbenou pánvičku, na které vaříte, restujete, smažíte téměř vše? Zamyslete se nad tím, jaké pokrmy nejčastěji připravujete a obohaťte svou kuchyň o špičkové pomocníky. Víte například, jaké jsou druhy pánví a nad čím popřemýšlet, když pánev vybíráte?
Druhy pánviček
Pánve můžeme rozdělit hned podle několika ukazatelů. Pokud nám jde pouze o základní rozdělení podle velikosti, můžeme pánvičky rozdělit na malé, střední a velké pánve. V malé pánvi připravíte jídlo pouze pro 1 – 2 strávníky. Většinou jde o pánve zhruba o průměru 20 – 24 cm. V pánvi střední velikosti, tedy o průměru 26 – 30 cm připravíte klidně 3 – 5 porcí pokrmů.
Pokud jste profesionál nebo více než 5členná rodina, vsaďte na pánev o průměru 32 a více cm. Připravte se však, že čím větší pánev, tím hůře se s ní manipuluje, a to zejména pokud je zcela plná.
Zajímá vás, jaké druhy pánví existují z hlediska materiálu?
- Hliníkové – perfektně vodivé, časem však hrozí deformace dna pánve
- Litinové – jsou těžší, ale velmi odolné
- Keramické – vynikají pomalým ohřevem, tudíž je využijete zejména při přípravě zdravých jídel
- Nerezové – zvládají vysoké teploty a rovnoměrně drží teplo. Nevýhodou je však to, že na nich jen stěží připravíte pokrm takzvaně „na sucho“, tedy bez použití oleje. Bez tuku se totiž pokrm na nerezové pánvi často připálí.
- Pánve s nepřilnavým povrchem – hit dnešních dnů. Opravdu kvalitní pánev se pozná podle toho, že ani používáním kovových nástrojů povrch pánve nepoškodíte.
Pokud tedy chcete pánev, která dlouho vydrží a je „univerzální“, nejspíše bude vaší volbou pánev s nepřilnavým povrchem, litinová nebo nerezová pánev. Máte-li nějaké speciální požadavky například s ohledem na zdravou stravu, bude vám perfektně vyhovovat keramická pánev. No a pokud sháníte levnou pánvičku na cesty, postačí vám hliníková.
Pánve a pánvičky podle využití
- Pánve wok – jsou vyšší, takže perfektní pro restování, smažení i dušení.
- Klasické pánve – široké možnosti využití – s jejich pomocí připravíte míchaná vajíčka i šťavnatý steak
- Grilovací pánve – jedná se o velmi těžké pánve, což má své opodstatnění. Masivní materiál kumuluje a dlouho drží teplo
- Speciální pánve – pánve, které jsou speciálně navržené pro přípravu konkrétního pokrmu – například lívanců, palačinek nebo volských ok.
Tip: vsaďte na českou kvalitu značky TESCOMA, která nabízí nejen širokou škálu kuchyňského vybavení a doplňků. Velmi oblíbené jsou ale TESCOMA hrnce se sendvičovým dnem, sady pánví a najdete zde i rozmanité TESCOMA recepty všeho druhu!
Pánve od TESCOMY můžete ve většině případů bez problémů vložit do myčky. Tak máte vybráno nebo ještě váháte, která pánvička se vám bude nejvíce hodit?