I ti nejzkušenější chalupáři se občas dostanou do úzkých, obzvlášť co se inspirace na vaření týká. Proto pro vás máme tipy na chalupářské vaření, s kterými se vám nestane, že byste na chatě vyhladověli nebo neměli z čeho uvařit.
Základem je plánování, předem si promyslete, co budete během víkendového pobytu na chatě vařit. Není nic horšího než kousek od cíle zjistit, že nemáte z čeho vařit. Inspiraci můžete čerpat od přátel, rodiny nebo z internetu, ale jednoduché recepty na oběd zvládnete dát dohromady i sami.
Vybavte si spižírnu
Dostatek surovin je základ každého vaření, o tom chalupářském to platí také. Neznamená to ale, že byste museli s sebou vozit všechno sem a tam. Spoustu surovin si můžete uskladnit na chalupě ve spíži.
Řeč je o těstovinách, rýži, bramborách, ale také konzervách s rajčaty nebo tuňákem. Samozřejmostí je i koření, sůl a cukr či olej a ocet. Žádná z těchto surovin nevyžaduje speciální podmínky na uchovávání a vydrží klidně celou sezónu.
Chalupářské recepty
Co byste tedy měli na chatě vařit? Jídelníček na chalupu by měly být jednoduché a rychlé, abyste nemuseli vařit půl dne.
Kotlíkový buřtguláš
U táboráku si opečete buřty k večeři a rovnou si můžete uvařit oběd na další den. Nad oheň zavěste kotlík a připravte si jednoduchý buřtguláš. Budete potřebovat olej, na kterém zpěníte nakrájenou cibulku, přidáte lžíci mleté papriky, pár pokrájených buřtů, brambor, sůl, česnek a majoránku. Směs zalijete vodou tak, aby byla těsně ponořená a vařte ji do chvíle, než brambory změknou. Ke guláši přikusovat chléb.
Těstoviny pro malé i velké
Na pánvi si osmahněte cibulku a prolisovaný česnek, přidejte tuňáka z plechovky a plechovku rajčat (nebo suga). Dochuťte solí a pepřem a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Uvařte si těstoviny a smíchejte s omáčkou, jezte posypané sýrem.
Kuře s bramborem z jednoho pekáče
Pečené kuře je klasika, kterou milují všichni, když navíc ke kuřeti přidáte i brambory, získáte tak jídlo z jednoho pekáče, které je na chalupu ideální. Vše smícháte, dáte do trouby a než se vše upeče, můžete jít třeba na procházku.
Nakrájená kuřecí prsa a oloupané brambory dejte do pekáče nebo remosky, zalijte smetanou, osolte, opepřete a nechte upéct do křupava.
Vaření pod otevřeným nebem
Vaření na ohni či na grilu je v létě na chalupách českým evergreenem, proto ho nemůžeme vynechat ani my. Grilovaná zelenina, maso, ryby, sýr nebo klobásky nejen krásně voní, ale také skvěle chutnají. Když přidáte k masu zeleninový salát, máte lahodnou večeři i pohoštění pro sousedy.
Gurmáni si v létě zkrátka přijdou na své v restauracích i doma nebo na chatě. Když se navíc dobře připravíte, užijete si hotové hody. Když se vám nebude chtít vařit, můžete si na pomoc zavolat profesionály z restaurace, kteří vám rádi hotové jídlo dovezou až na stůl.