Nebojte se uzení. Rozhodně to není žádná zapovězená forma přípravy potravin. Ano, nevhodným uzením mohou doopravdy vznikat karcinogenní látky, ale kdo udí ve správné udírně, ten se jich bát nemusí. Nejsnadnější formu zdravého domácího uzení dnes představují domácí elektrické udírny. A bát se, že v nich maso, klobásky či další speciality nebudou tak dobré jako z té běžné, je zbytečné.
Elektrická domácí udírna má celou řadu výhod. Nevyžaduje žádnou složitou přípravu. Udit se vám oplatí klidně i v malém, nemusíte tedy udit pouze ve velkém množství jednou v roce. Navíc s elektrickou udírnou můžete směle i na terasu vašeho bytu. Ani u domku, třeba pod pergolou, nezabírá zbytečně příliš místa a lze ji zde používat. Je to jednoduché a praktické zařízení, které vlastně funguje jako další domácí elektrický spotřebič.
Domácí uzení s minimem práce
Zatímco do běžné udírny potřebujete správně vysušené listnaté dřevo, které musí být bez plísní a hub, u elektrické udírny vás tento problém netrápí. I do elektrických udíren se pro chuť dřevo přidává, má však podobu různé dřevěné drtě, štěpek a pilin, vždy podle typu výrobce udírny, který tento udicí polotovar rovněž prodává. Většinou máte k dispozici dřevěnou drť z různých typů vhodných dřevin, takže při uzení můžete s výběrem dřeva na uzení experimentovat vlastně zcela stejně, jako s kořením. Uzení je díky tomu nejen snadné, ale i zábavné. Kus uzeného si uděláte na buku kombinovaném s jalovcem, špetku na třešni, něco zkusíte na hrušni či na meruňce.
Elektrické plechové udírny umožňují dokonce i uzení studeným kouřem
To dnes mnozí preferují, protože umožňuje skvěle vyudit trvanlivé salámy, suché klobásy, používá se pro zauzení ryb.. Pro uzení studeným kouřem se k elektrické udírně přidává generátor studeného kouře. Udí se pak při teplotě do 30 °C.
Jak velká je elektrická udírna?
Velikost elektrické udírny je velice specifická. Pořídit si lze malou domácí udírnu na pár kilo masa nebo ryb, ale i velkou s kapacitou přes 30 kg, ve kterých se pak udí v několika patrech nad sebou. Elektrické udírny jsou různých velikostí, je tedy z čeho vybírat.