Ženy se s problémy v intimních partiích setkávají během svého života často. Ovlivňuje je totiž i životní styl, stres i koupání. Jaká je první pomoc?
Když se začneme v rozkroku cítit nepříjemně, většinou jsou na vině kvasinky. Ty jsou běžnou součástí našeho těla a pomáhají udržet správnou mikroflóru v trávicím ústrojí, ústech a ženských genitáliích. Když ale dojde k jejich přemnožení, změní se pH a začne se šířit kvasinková infekce. Potká se s ní až 75 % všech žen. Nejčastěji se projeví právě v intimních partiích a provází ji výtok, zarudnutí, svědění či pálení a pocit diskomfortu. Jednou z hlavních příčin je špatná životospráva, přemíra cukrů a alkoholu, což podporuje množení kvasinek. Vaginální mykózu ale může způsobit i špatný výběr spodního prádla, především z umělých materiálů, které jsou neprodyšné. Pak dochází k zapaření a tam, kde je teplo a vlhko, jsou kvasinky. Ze zkušeností už víme, že maminky a babičky měly pravdu, když nás nutily převléct se z mokrých plavek do suchých a nosit bavlněné prádlo. Další příčinou může být také nechráněný pohlavní styk, i když kvasinky nejsou přenosnou nemocí jako třeba kondylomata. Ovlivnit infekci může také užívání některých léků, stres, nevhodné přípravky na mytí a snížená imunita.
Na přemnožení kvasinek v našem těle má vliv opravdu mnoho věcí a co víc, infekce se ráda vrací. Výhodou je, že příznaky jsou stále stejné či velmi podobné, a tak dokážeme případný problém rozpoznat s předstihem. Pomáhá změna skladby jídelníčku, kde se snažíme omezit především cukr a potraviny s kvasnicemi, což je třeba i pečivo a ocet. Naopak vhodné jsou maso, ovoce, zelenina a ořechy. Zabránit návratu pomůže také pravidelná hygiena s použitím vhodných přípravků a také zlepšení imunity. První pomocí jsou účinné čípky a masti, které jsou volně prodejné a pomáhají mírnit nepříjemné příznaky.
Pokud se infekce vrací často, je na místě návštěva gynekologa, který provede podrobnější vyšetření a doporučí další postup a léčbu. Po vyléčení je vhodné dodržovat preventivní opatření, tedy používat prodyšné prádlo, omezit možnosti zapaření, upravit jídelníček a používat přípravky s vyhovujícím pH.