Nepsaní vládci kuchyně, bez kterých se žádné vaření neobejde? Sůl a pepř, samozřejmě. Kromě nich ale do kuchyně patří i mnoho dalších druhů a jejich směsí, aby bylo naše jídlo vždy dokonalé. Jak příprava koření vypadá?
Přes celý svět
V dobách, kdy lidé jen sbírali kořínky, možná nad jejich chutí moc neuvažovali, ale s rozšířením výběru druhů potravin už kromě těch základních došlo i na ochucování. Různé ovoce, rostliny a jejich listy i semena tak sloužily k lepší chutí konzumovaných potravin a často i pomáhaly s lepší stravitelností. O pepři se první zmínka ve starověkých textech datuje do doby před více než 4000 lety. Lidé si také brzy všimli vlivu koření na náš organismus. Zahřát umí chilli, skořice nebo zázvor, naopak ochladí máta nebo citronová tráva. Druhů koření je na celém světě velmi mnoho a dnes už se nemusíme omezovat jen na ty, které jsou v našem okolí. Není problém koupit koření z druhého konce světa, díky moderním technologiím ve zpracovatelských závodech i potrubním systémům se pak dostane na náš stůl čerstvé a v nejlepší kondici.
Opatrné dávkování
S některými druhy musíme nakládat opatrně, protože mohou být pro naše tělo nebezpečné a jedovaté, když neodhadneme množství. Šafrán je pro člověka smrtelný už v dávce 10g a muškátový oříšek dokáže způsobit bludy i halucinace. Většinou ale koření konzumujeme v malém množství při dochucení jídel. Poptávka je velká, a tak už nestačí jen lidské ruce. Koření se musí vypěstovat a poté sklidit, usušit, u směsí namíchat, zabalit a expedovat. K rychlejšímu zpracování pomáhá modernizace výrobních hal, do kterých jsou zaváděny i potrubní systémy jacob, které vše přepraví z jednoho místa na druhé v co nejkratším čase. U směsí, ve kterých je více druhů koření a je potřeba je míchat ve správném poměru, umí nerez potrubí šetřit čas i energii. Několik tun kořenících směsí denně nelze připravit jen s pomocí lidské práce, ale nastoupit už musí sypače, pásy a další stroje.
Na zahrádce nebo v květináči za oknem se nám povede vypěstovat čerstvé bylinky, ale jsme limitování počasím a některým druhům se u nás zkrátka dařit nebude. I ty však můžeme, po jejich dlouhé cestě, mít ve své kuchyni.