Léto je v plném proudu a často ve velkém množství sklízíme ovoce z naší zahrádky. Pokud zahrádku nemáte, ale máte rádi chuť čerstvého ovoce a zeleniny, potěší vás jistě fakt, že ceny v obchodech budou stále klesat. Mezi nejlepší osvěžení v letních horkých dnech patří šťáva z čerstvého ovoce a zeleniny. Tu lze připravit pomocí dvou způsobů – odšťavovači nebo lisy. Který přístroj je vlastně lepší? V dnešním článku si detailně představíme oba modely.
Odšťavovač využívá vysoké otáčky a odstředivou sílu
Klasickým a nejrozšířenějším druhem odšťavovače na našem trhu jsou modely odstředivé. Jak již napovídá samotný název, tyto modely využívají k získání šťávy z lisované potraviny odstředivou sílu a vysoké otáčky. Lisované ovoce nebo zelenina se rozmělní pomocí struhadla a do nádobky pomocí odstředivé síly stéká čerstvá šťáva. Slupky a zbytky jsou shromažďovány do druhé nádobky. I v odpadní nádobce se zbytky je ale ještě stále velké množství šťávy.
Lisováním za pomoci malých otáček
Lis na ovoce naopak nevyužívá vysoké otáčky, ale zpravidla 60-80 otáček za minutu. Spíše využívá hrubou sílu, kdy tlakem lisuje ovoce a zeleninu skrze malé otvory. Díky tomu ze zeleniny a ovoce dostane maximální možné procento šťávy a ve zbytcích ji zbude minimum. Lisy na ovoce se také nazývají šnekové odšťavovače. S jejich pomocí lze odšťavnit i potraviny s menším obsahem vody.
Vyberte si u spolehlivých prodejců
Je jen na vás, zda si pro svou domácnost zvolíte odstředivé odšťavovače nebo šnekové lisy na ovoce. Odstředivé odšťavovače jsou zpravidla levnější, ale lisy na druhou stranu nabízí větší využití. Vhodným řešením ale je nakupovat u prodejců, kteří mají ve své nabídce zastoupeny oba druhy ve vysoké kvalitě.
Takového prodejce najdete například na www.spotrebice-vitek.cz.