Věděli jste, že káva patří do čeledi kvetoucích rostlin Rubiaceae? Botanici sice považují za kávovníky všechny semenné rostliny z čeledi Rubiaceae, ovšem káva, kterou pijete, spadá převážně jen do dvou druhů, kterými jsou Arabica a Canephora, známá také jako Robusta. Jaké jsou tedy rozdíly mezi těmito kávovými zrny?
Plody kávovníku, známé taktéž jako třešně, vytvářejí dvě zrnka neboli pecky, které výrobci sklízejí. Tato nezralá zelená kávová zrna se dva dny namáčejí, aby se odstranila vnější vrstva lepkavé dužiny, a potom se praží na různé stupně (světlé, střední a tmavé pražení).
Kávová zrna můžete před použitím k přípravě kávových nápojů různě namlít, tedy například na jemný prášek pro přípravu espressa, ale i na hrubší prášek pro překapávanou kávu.
Ještě něco málo z historie kávy. Rostlinu kávovníku (latinsky Coffea) objevil kolem roku 850 n. l. etiopský pastevec koz. Výrobci ji začali ve velkém pěstovat až v sedmnáctém století. Rostlina se rozšířila z Jemenu a Arabského poloostrova do východní Afriky, Indie a Evropy a nakonec se v 18. století dostala do Jižní Ameriky a Karibiku. Trvalo ještě asi sto let, než se pražené boby začaly prodávat.
Co je arabica?
Prvně si popíšeme jednotlivé druhy kávy. Káva arabica se vyrábí ze zrn nebo semen Coffea arabica a tvoří většinu světové produkce kávy. Kávy jednodruhové, což jsou kávy z jedné oblasti nebo od jednoho výrobce, jsou často tvořeny 100 % zrny arabica, která jsou považována za kvalitnější než ostatní odrůdy. Arabica je charakteristická svou jemnou chutí a minimální hořkostí.
Co je robusta?
Káva robusta se vyrábí ze zrn nebo semen rostliny Coffea canephora. Zmíněná zrna se často objevují v kávových směsích, protože jejich převážně hořká chuť je sama o sobě méně žádoucí. Výrobci často používají zrna robusty k výrobě předemleté nebo instantní kávy.
Rozdíly mezi odrůdami
Chuť: Nejjednodušší způsob, jak odlišit arabicu od robusty, je její chuťový profil. Arabica je výrazně květinová a jemná, se sladšími tóny čokolády a lesních plodů. Zrna robusty mají hořkou chuť a nesou v sobě tóny uzeného dřeva a arašídů.
Původ: Kávová zrna arabica byla poprvé objevena v Etiopii, ale v současné době je největším světovým výrobcem tohoto druhu kávy Brazílie. Coffea arabica je druh, který roste nejlépe nad mořem, takže ho výrobci pěstují ve vysokých nadmořských výškách. Rostliny robusta, které jsou odolné vůči škůdcům a chorobám, pocházejí ze subsaharské Afriky a daří se jim v nižších nadmořských výškách východní polokoule, zejména v místech, jako jsou Uganda, Vietnam a Indonésie.
Obsah kofeinu: Kávová zrna robusty obsahují dvakrát více kofeinu, takže robusta je více povzbuzující. Robusta má také obzvláště vysoký obsah chlorogenových kyselin, což jsou antioxidanty, které regulují hladinu glukózy a lipidů v těle.
Kyselost: Robusta má nižší kyselost než káva arabica, která má naopak ovocnou, jasnou kyselost.
Výsledná kvalita záleží i na zpracování kávy. Investujte do kvalitních zrn, abyste si vychutnali vskutku výtečnou kávu.