Je to jako boj s větrnými mlýny. Špinavé nádobí, drobky na stole, zbytky potravin a neochota všech po sobě uklízet. To je martyrium každé mámy. Udržet pořádek v kuchyni, kde celá rodina snídá, obědvá, svačí a večeří, je často nadlidským úsilím, které se neobejde bez proseb i výčitek.
„Pořádek musí bejt,“ velí hospodyňky den co den. A vědí, o čem mluví. Kuchyňská linka, jako jakýsi středobod domova, je přitom nejrizikovějším místem. Nejenže se zde kupí spousty použitého nádobí a lidově řečeno se na lince tvoří chaos, ale ještě větší hrozbu představují zbytky nespotřebovaných a ekologicky nezlikvidovaných jídel, které v teple a na vzduchu podléhají zkáze.
Čistota, půl zdraví
Kuchyňská linka se tak může stát zdrojem choroboplodných zárodků, které mohou všem přítomným způsobit zdravotní problémy. Prvotním náznakem, že ne vše je hygienické, jsou octové mušky. Objeví se všude tam, kde dochází vlivem rozkladu potravin ke kvašení nebo plísním.
Existuje několik způsobů, jak na octové mušky vyzrát. Připravte si plastovou láhev, do které dejte kousek ovoce nebo sladkou šťávu a propíchejte ve sklenici dírky. Mušky, které mají výborný čich, najdou cestu dovnitř, ale ven už jim to nepůjde.
Kuchyň pod drobnohledem
Pokud se vám nechce vyrábět domácí pasti, vsaďte na chemické lapače. Naopak čistě biologickým řešením je rostlina, jménem masožravka. Ta si na octomilkách doslova pochutná. Chcete-li mít jistotu, že vaše kuchyň bude zářit čistotou, uklízejte po sobě, pravidelně větrejte, vynášejte odpadkový koš a nebojte se s žádostí o pomoc obrátit na profesionály.
Kuchyň a kuchyňská linka by měla být vizitkou každé ženy a hospodyně. Tak si na ní dejte záležet. Upravte si podle sebe její prostorové rozložení, doplňte ji kuchyňskými spotřebiči, které vám ušetří práci a zaveďte si režim služeb, kdo naplní a vyskládá myčku, nebo umyje nádobí ručně. Pravidelné střídání a zapojení všech členů domácnosti zvýší morálku celé rodiny. Tak s chutí do toho a půl je hotovo.