Letos byla zima opravdu krátká a jaro o sobě už dává pár týdnů hodně vědět. Stromy se obalují prvními listy a květy, trávníky se začínají zelenat a každé ráno se můžeme zaposlouchat do zpěvu ptáků. Také na Chateau Herálec se příroda pomalu probouzí a starý zámecký park se v tuhle dobu mění ve svět kypící životem a sytě zelenými barvami. Příroda nás doslova volá ven a při pobytu na zámku vůbec není těžké tohle volání vyslyšet. Na procházku si s sebou totiž můžete vzít jedinečný zámecký piknik, který vám na přání připraví v zámecké restauraci.
Vysoká gastronomie může být i v piknikovém koši
Michael Zapalač, zkušený šéfkuchař zámecké kuchyně, má rád chutě tradiční české kuchyně, ale občas je rád propojí se svěžími proudy aktuální světové gastro scény. „Vysokou gastronomii i po letech vnímám jako objevitelskou cestu, často hektickou, ale šíleně inspirující,“ svěřuje se s úsměvem.
Právě on má na svědomí menu schované v zámeckém piknikovém koši. Na Chateau Herálec totiž chtěli hostům dopřát dobré jídlo nejen v zázemí restaurace, ale také venku v přírodě, protože právě pod širým nebe většinou chutná úplně nejlépe.
Stejně jako běžné zámecké menu je i to piknikové poměrně často obměňováno a například v létě můžete do parku dokonce odjet s celým žebřiňákem plným dobrot a doplňků na piknik, jak se patří. Na jaře bývá košík většinou menší, ale jeho obsah je neméně nápaditý.
Hosté milují vyladěné zámecké sendviče, luxusní výběr nejen lokálních sýrů i grissini od zámecké pekařky. K tomu oceňují čerstvou zeleninu s bylinkovým dipem ze zámecké zahrádky, salát coleslaw, chipsy z kořenové zeleniny, krájené ovoce s medovým jogurtem a ovocný puding. K tomu ještě džbánek domácí limonády, a pokud mají chuť, mohou si objednat víno dle vlastního výběru. Mimochodem koše umí na zámku připravit i na delší výlety, nejen na procházku do parku.
Jak se vaří na zámku?
Tak především se zde pracuje ve velké míře s lokálními surovinami, kterou jsou podle šéfkuchaře základním pilířem kvalitní kuchyně. Menu je vždy sezónní, aby mohlo kopírovat aktuální plodiny i potřeby hostů.
Právě jaro je pro Michala Zapalače nejoblíbenějším obdobím roku, protože miluje jeho svěží chutě a velmi rád zařazuje do menu například tolik populární chřest. V menu se poměrně často objevuje také zvěřina, která se na Vysočině často přemnoží, a proto dává velký smysl ji do menu zařazovat. Je totiž k dostání v průběhu celého roku v té nejvyšší kvalitě. Ubytování na zámku má zkrátka mnoho výhod a není divu, že se sem hosté velmi často vracejí.