Rajčata, mnohdy chybně řazená mezi zeleninu, patří k nejpěstovanějším potravinám v našich zahradách. Jejich pěstování není nikterak náročné, a proto se těší oblibě i u těch méně zdatných pěstitelů. Na rozdíl od jiných druhů ovoce a zeleniny mají rajčata hned několik odrůd, které se liší nejen barvou, ale také velikostí a tvarem plodů.
Nejen čerstvá rajčata jsou zdravá a lahodná
Na trhu se tak setkáme s cherry rajčaty, rajčaty keříkovými, rajčaty žlutými a dalšími. Všechna rajčata však spojuje velká obliba u pěstitelů a konzumentů a to zejména díky jejich následnému širokému využití. Své uplatnění najdou v receptech teplé i studené kuchyně. Dnes jsou rajčata oblíbená prakticky po celém světě, i když je zajímavé porovnávat jak rozdílně lokální varianty rajčat chutnější. Všeobecně platí, že lepší rajčata jsou ta, která přirozeně dozrávají pod přímým sluncem, než ta, která vyrůstají ve skleníku.
K nejčastějším způsobům, zpracování rajčat patří výroba kečupů, protlaků, rajčatových omáček a také porcování a konzervování rajčat. Například drcená rajčata jsou nezbytnou součástí většiny kuchyní, protože dokáží plnohodnotně nahradit čerstvá rajčata při přípravě nejrůznějších pokrmů. Při výběru konzervovaných rajčat je však důležité brát v potaz zemi původu.
Rajčata ze Španělska
Asi nikoho nepřekvapí, že nejlepší rajčata se dováží z oblasti Itálie a Španělska. Známá polpa di pomodoro jste již jistě ochutnali a možná vás překvapilo, jak lahodná mohou zpracovaná rajčata být a co víc, při takovémto zpracování ztrácí jen velmi malé množství důležitých látek oproti čerstvým plodům.
K ověřeným dodavatelům nejen rajčat, ale i dalších druhů zpracovaného ovoce a zeleniny patří firma BMC Brno. Na jejich stránkách katalog.bmcbrno.cz/drcena-rajcata-polpa-fine-di-pomodoro-4050-g.html si můžete vybrat hned z několika rajčatových produktů. Kromě drcených rajčat zde najdete také rajčata sušená, rajčatovou omáčku nebo speciální salsu na pizzu.

















