Sypané čaje jsou vlastně původní pravou verzí, kterak se tento nápoj připravoval. Až mnohem později kolem 20. století, kdy obchodník Thomas Sullivan posílal vzorky čaje svým zákazníkům v hedvábných sáčcích, byl objeven přelom v přípravě. A na scénu přichází náš známý pytlík.Pokud však vítáte opravdovost a rádi experimentujete, můžete si svůj šálek vychutnat i z vlastních zásob a ohromit tak třeba kamarádku.
Jak na něj?
Fantazii se meze nekladou! Využít můžete byliny ze zahrádky (máta, meduňka), koření ze šuplíku (zázvor, hřebíček) či použít jedno druhové sypané čaje, které máte doma nevyužité.
Tak třeba ten černý můžete smíchat s ostružinovým listím a přihodit pak do hrnečku pár plodů ostružin ze zmražených letních zásob. Dostanete směs výbornou při nachlazení na podporu imunity a přidáte-li med, žádný bacil si na Vás netroufne.
Vždy je lepší se složením moudře hospodařit a příliš nekombinovat. Pamatujte, že matka příroda nadělila každému koření či bylince několik příznivých účinků. Složení tedy upřednostněte ideálně ze třech až maximálně pěti složek.
Příprava většiny je jednoduchá. Můžete použít univerzální formuli – 1 lžíce sušené směsi na 250 ml horké vody a nechejte přikryté louhovat deset minut.
Ale pozor!
Pokud byste chtěli užívat vaše čaje pravidelně, je důležité se o jednotlivých složkách a jejichpřípadných kontraindikacích dobře informovat. Také je dobré vědět, které složky mohou jít takzvaně proti sobě, například zázvor zahřívá a citron naopak tělo ochlazuje.
Nezapomeňte Vaše výtvory i dobře skladovat. Můžete jim pořídit krásnou plechovou dózičku či skleněnou láhev, do které sypaný čaj hermeticky uzavřete. Plátěné pytlíky nejsou moc vhodné, propouští aroma a nabírají vlhkost z okolního prostředí.
Pokud si však na tuto kratochvíli netroufnete, můžete sáhnout třeba po ověřené klasice. Různé značky na trhu, jako je například Harney and Sons, která se specializuje na vysoce kvalitní čajové směsi v hedvábných sáčcích a exkluzivních dózách.
Dáte si šálek?