Namísto radosti z konce zimy vás zachvátila rozmrzelost a malátnost? Bojujte proti nim přirozenými však osvědčenými prostředky. Kromě detoxikace, mezi ně patří doplnění potřebných vitaminů, pohyb na čerstvém vzduchu i jarním slunci a dostatečný odpočinek. Co konkrétně můžete pro svou pohodu udělat, vám poradí odborníci z OC Park Hostivař.
Vitaminy
Detoxikace
Abyste znovu získali ztracenou energii, pokuste se své tělo odlehčit a pročistit. Detoxikaci střev zajistíte dostatečným přísunem čerstvé zeleniny a omezením slazení, ledvinám ulevíte, pokud budete dodržovat pitný režim složený hlavně z vody a čaje. Množství tekutin, které bychom měli vypít, se odvíjí od naší hmotnosti a obvykle se počítá cca 1 dl tekutiny na každé 3 kg. Při váze 60 kg bychom tedy měli vypít zhruba 2 litry vody, v období detoxikace lze toto množství i mírně zvýšit. Kromě čajů, jimiž se budeme zaobírat dále, je vhodným detoxikačním nápojem také teplá voda ochucená několika kapkami citronu.
K detoxikaci organismu patří i odlehčený jídelníček, nesmí chybět dostatek ovoce a zeleniny, nejlépe ke každému dennímu jídlu a alespoň 500 gramů za den. Prospěje vám, když nebudete jíst červené maso, uzeniny, cukr, pokuste se vzdát také alkoholu a černé kávy. Dejte přednost celozrnným variantám potravin. Za malátnost organismu také možná vděčíte přetíženým játrům. Blahodárným vlivem na ně působí třeba za studena lisovaný olivový olej, citrusy, med, artyčoky a řepa, která slouží jako tonikum pro jaterní tkáň. Chřest pomáhá redukovat záněty a díky obsahu manganu játra pročišťuje, stejně jako celer a ředkvičky. Mrkev a čekanka zvyšují množství vylučované žluči. Pórek pomáhá regenerovat jaterní buňky. Pokud chcete rovněž omezit příjem chemikálií, nakupte si ovoce a zeleninu v biokvalitě, k čemuž jsou jako stvořeny farmářské trhy.
V rámci zvýšeného pitného režimu je vhodné konzumovat nápoje, které detoxikaci podporují – zejména bylinné čaje. „Už z dob našich prababiček víme, že krev a celý organismus nejlépe pročistí kopřivový čaj, pampeliškový čaj zase odlehčí trávicí trakt,“ říká Oldřiška Vacková ze specializovaného obchodu Horoskop OC Park Hostivař. Obecně známé jsou i zdraví prospěšné účinky zeleného a bílého čaje, jejichž lístky obsahují vitaminy A, B1, B2, B12 a C – a navíc nezbytné minerály jako železo, magnézium, mangan, draslík, vápník, měď, fosfor, nikl a zinek. „Navíc snižují hladinu cholesterolu, chrání zubní sklovinu a napomáhají trávení. Prospěšné jsou i mnohé výluhy, které sice nepochází přímo z listů čajovníku, nicméně jejich příznivý vliv je nepochybný,“ zdůrazňuje paní Vacková. Patří mezi ně například Lapacho (vnitřní kůra stromu lapacho), Maté Yerba (listy cesmíny paraguayské) nebo Rooibos (čaj z červeného keře). Maté má navíc výrazně povzbuzující účinky, Rooibos působí proti alergiím a neobsahuje kofein. Pokud jste tedy milovníci čajů, vyražte do některé z čajoven či specializovaného obchodu a pořiďte si dostatečnou zásobu! Čaj se totiž nikdy neztratí.
Pohyb
Sauna