Bez ranní kávy nedá spousta z nás ani ránu. Její přípravu si ale budete rozhodně více užívat, pokud sáhnete po french pressu. Podělíme se s vámi nejen o návod na přípravu, ale i o důvody, proč po téhle variantě sáhnout.
U kávy platí sto lidí – sto chutí. Někdo sladí, někdo ne, někdo si dává černé espresso nebo naopak latté, ve kterém je káva jen lehce znát. Pokud ale ještě neznáte přípravu kávy ve stylu french press, o hodně přicházíte. Skleněná konvička, která se pod jménem french press skrývá, umožňuje rychlou a jednoduchou přípravu kávy s velmi výraznou chutí.
Jednoduchý návod na french press
Připravit si šálek kávy ve french pressu se může zdát komplikované, ale když se do toho dostanete, zjistíte, že vás tenhle způsob bude i bavit. Skvělé je, že můžete připravit množství kávy přesně podle potřeby.

Na jeden šálek o objemu 300 ml budete potřebovat 20 g, tedy přibližně 6 kávových lžiček kávy, namleté na hrubost cukru krystal. Konvičku na french press nejprve vypláchněte horkou vodou a poté nasypte na dno kávu. Zalijte 300 ml horké, ale ne vroucí vody a zamíchejte. Po třech minutách promíchejte ještě jednou, a když stopky ohlásí, že uběhly 4 minuty, pomalu a plynule stlačte píst. Doporučujeme poté kávu ihned servírovat. Pokud by seděla v konvičce příliš dlouho, hrozí, že zhořkne.
A je to! Právě jste prošli krok za krokem celý návod na přípravu kávy ve french pressu. Až se s ním seznámíte lépe, naučíte se, jak přesně káva vyhovuje vám – někdo ji má raději slabší, někdo naopak trochu vody ubere a připraví si ji silnější. V tomhle vám příprava kávy ve french pressu dává naprostou svobodu.
Další důvody, proč si zvolit french press
První důvod je jednoduchý – příprava kávy ve french pressu je rituál. Zkuste ráno věnovat méně času telefonu a více sobě. French press vás přiměje zpomalit a soustředit se, takže vás kromě lahodného šálku kávy příjemně nastartuje i chvilka jen pro vás a konvičku.

Druhý důvod je ekologie. Mnoho lidí přechází z kapslových kávovarů na jiné, udržitelnější způsoby přípravy kávy. Existují už sice i znovupoužitelné kapsle a také se recyklují, pořád ale z přípravy kávy ve french pressu vzniká méně odpadu. Dalším ekologickým plus french pressu je to, že je manuální a nepotřebuje tedy k fungování elektřinu.
Třetím a posledním důvodem je variabilita. Ve french pressu můžete připravit jeden šálek, ale také více šálků kávy najednou. Zatímco ráno se vám bude hodit na kávu, večer ho oceníte při přípravě sypaného nebo bylinkového čaje na dobrou noc.
Dejte french pressu šanci a už nebudete chtít jinak
Zaujal vás návod na přípravu kávy ve stylu french press? Skvělé je, že na rozdíl od kávovaru představuje jen malou investici a bude vám dělat radost každé ráno. Snadno se také čistí, takže vaše příprava kávy ve french pressu bude skutečně jen radost a minimum starostí. Na závěr ještě doporučujeme pro french press používat kávu typu 100% arabica. V každé dobré prodejně vám ji na požádání také namelou na správnou hrubost, stačí jen říct, že jste si zrovna zamilovali french press.