Svým způsobem měly babičky pravdu. Kupované cukroví neprovoní celý byt skořicí, cukrem a kakaem. Nedá se ochutnat ještě teplé, nejde potají ujídat ty kousky, které se úplně nepovedly a relaxovat u plnění formiček těstem. O tohle všechno nás kupované cukroví připraví, ale zase nám ušetří čas. Jenže přeci jen, Vánoce jsou jednou za rok a nemusíme cukroví péct pro celou armádu. Dva tři naše oblíbené druhy nám zaberou maximálně dva večery a naladí nás na vánoční notu.
Některé druhy cukroví se musí připravit s předstihem, aby se stihly rozležet. Třeba tradiční zázvorky nebo oblíbené perníčky, které je nejlepší uskladnit v dóze s kouskem jablka. Pečení perníčků je zábava i pro děti, které mohou s pomocí vykrajovaček vykouzlit různé tvary, zvířátka, kytičky nebo autíčka. Fantazii se meze nekladou ani při pečení, ani při následném zdobení a každý kousek je vždy originál. A koho z nás v dětství nebavilo právě pečení a zdobení perníčků.
Příprava cukroví jako jsou pracny nebo ořechy, dokáže mít i relaxační účinky. Vůně skořice a měkké těsto, které tvarujeme do formiček, nás uklidní a zlehka připraví na vánoční pohodu. Vyklepávání upečeného cukroví je pak tou tečkou za celým pečením a chce to mít naučený ten správný grif. Většinou se ale najde dost strávníků, kteří se o náhodu rozlomené cukroví postarají.
Mnoho rodin dědí recepty na své vánoční cukroví z generace na generaci a spolu s nimi také právě vykrajovátka nebo formičky pro ten správný tvar. Některé druhy jsou tak tradiční a neumíme si bez nich Vánoce představit, a když se s některou z formiček něco stane nebo je v předvánočním shonu nemůžeme najít (i když loni tu přece byli, tady přesně v téhle krabici, vždyť sem je sem dávala), máme svátky skoro zkažené. Tradiční i klasické formičky stále vyrábí česká firma Blex, u které jistě najdete i ty, které potřebujete a na vánočním stole tak nemusí chybět žádný druh rodinného cukroví. Pečení cukroví zkrátka k Vánocům patří.