Stejně jako jakékoli jiné sezónní ovoce, i švestky můžeme koupit třeba v prosinci. Jen to není prostě ono, nejsou voňavé od sluníčka a nemají tu správnou letní chuť. Ale právě ty letní švestky si můžeme díky sušení uchovat na zimní měsíce a použít při přípravě jídel i jako zdravou cukrovinku. V dobách našich babiček bylo sušené ovoce a zvláště právě švestky odměnou pro děti místo dnešních bonbónů. Švestky můžete doma usušit sami, ale je to pracné, nebo už sušené švestky koupit hotové. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B, stopových prvků, pomáhají snižovat tlak, vyplavují přebytečnou vodu z těla, posilují srdce i imunitu. V domácím léčitelství se používají také pro podporu trávení a proti zácpě a na snížení cholesterolu.
Díky vysokému obsahu vlákniny také zasytí a jejich specifická chuť se sušením ještě zvýrazní. Sušením ale také švestky ztratí velké množství vody a tak se obsah cukru i kalorií samozřejmě zvýší. Čerstvé švestky mají na 100g kolem 52 kalorií, zatímco ty sušené 230 kalorií. Menší množství sušených švestek si ale při dietě můžete s klidným svědomím dopřát. Vláknina a pektiny navodí pocit sytosti a navíc zpomalí vstřebávání cukrů, čímž zlepšují spalování. Skvělé jsou jako svačinka na výletě nebo při aktivním sportu. Zkuste je třeba do jáhlové kaše nebo zeleninového salátu, překvapí vás, co pár švestek dokáže udělat s chutí. A výborné jsou samozřejmě i k masu. Sušených švestek se tak při hubnutí bát nemusíte, ale i zde platí okřídlené rčení všeho s mírou.