Vánoce jsou svátky hojnosti a dobrého jídla a neodmyslitelně k němu patří nejrůznější druhy cukroví. Možná i vy letos nechcete sázet na klasiku a toužíte vyzkoušet něco nového. Nechte se inspirovat recepty na šlehané cukroví – uvidíte, jak rychle zmizí ze stolů. Je totiž jemné, vláčné a zároveň rafinovaně chutné.
Pusinky spojené marmeládou
- 5 bílků
- 350g krupicového cukru
- trocha soli
- ovocná marmeláda (nejlépe borůvková)
Postup:
Bílky vložte do šlehací mísy spolu se špetkou soli a ušlehejte je. Až dostanete tuhý sníh, zašlehejte krupicový cukr. Takto ušlehaný sníh ponořte do horké vodní lázně a opět šlehejte. Sníh by měl vlivem horka trochu zřídnout, avšak postupně bude čím dál více houstnout. Až je sníh dostatečně hustý (při šlehání se tvoří tvary), vyndejte ho z vodní lázně, dokud nevychladne. Poté jím naplňte cukrářskou pistoli či pytlík a vytvořte na plechu libovolné tvary. Pečte pomalu a opatrně, pusinky se rády připalují a tmavnou. Trouba by neměla být rozehřátá na více než 70°C. Pusinky jsou hotové, pokud jsou při rozlomení vevnitř suché.
Po upečení pusinky opatrně rozkrojte a spojte je marmeládou.
Žloutkové cukroví
- 3 žloutky
- 300g moučkového cukru
- 1 balení amonia (kypřidlo)
- špetka hladké mouky
- citronová šťáva
- vanilka
Postup:
Žloutky s polovinou moučkového cukru ušlehejte do husta. Přidejte kypřidlo, citronovou šťávu a pravou vanilku a nechte odstát do rána. Druhý den přidejte druhou půlku cukru a vypracujte těsto. To pak dejte do formiček a pozvolna pečte v předehřáté troubě na 60° C. Hotové cukroví poznáte, že vyskočí (ale ne nad úroveň formičky). Žloutkové cukroví je výborné samotné, nebo z něj můžete udělat základ pro košíčky. Stačí už potom přidat jen krém, ovoce a vše zalít želatinou.
Linecké růžičky
- 300g hladké mouky
- 250g hery
- 100g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- marmeládu podle chuti
Postup:
Tuk nechte odstát v pokojové teplotě, dokud nezměkne. Poté do něj vmíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a vejce. Vše vyšlehejte na těsto. Hotové těsto nalijte do cukrářské zdobičky a tvořte na plech malé růžičky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C. Hotové cukroví slepte marmeládou.
Tip: Šlehané cukroví je poměrně náročné na přípravu, zvláště pokud těsto šleháte v ruce. Nejlepším řešením je tak pořídit elektrický ruční šlehač Orava SL-106 C, který se ve vaší domácnosti rychle zabydlí. Výrazně vám zjednoduší a urychlí přípravu cukroví i jiných dobrot. Je vybaven třemi základními funkcemi – šlehání, míchání a mixování. Součástí je vysoce výkonný motor s příkonem 300 W. Vybrat si můžete z celkem pěti rychlostí, včetně turbo funkce. Balení obsahuje i otočnou nádobu s mechanickým pohonem a bohaté příslušenství.
Pokud vás šlehač Orava SL-106 C zaujal, najdete jej na webu www.orava.info.