V každé kuchyni nesmí chybět alespoň základní sada nožů na krájení masa, zeleniny a pečiva. Nevyplatí se však kupovat obyčejné a levné nože, které již za nedlouho volají po výměně, jelikož jejich stav po pár měsíců používání vypadá opravdu žalostně. Přitom kuchyňské nože mohou být skvělou investicí do budoucna, při správném výběru vám dobře poslouží klidně po zbytek vašeho života. Na co si tedy dát při nákupu pozor?
Jak se poznají kvalitní nože a kolik by měly stát peněz?
Označení „kvalitní“ si může napsat na svůj výrobek téměř kdokoliv, avšak vy se můžete řídit několika důležitými parametry, které se vám budou u nákupu nových nožů zcela jistě hodit. Čepel nože by měla mít klínový tvar s postupným zúžením směrem k ostří a neměla by být příliš ohebná. Kromě poměrně lehkých keramických nožů je ten klasický těžší a dobře vyvážený. Důležité je, aby svému majiteli dobře seděl v ruce a byla s ním radost vařit. Propracované kuchyňské nože nabízejí známé značky, jako jsou Berndorf Sandrik, Zwilling a BergHOFF, ale i mnoho dalších. U odborníků se traduje, že se průměrná cena nože pohybuje od pěti set korun výše, i když v sadách může být cena za kus mnohem výhodnější.
Podle jakých parametrů se pozná kvalitní nůž nehledě na cenu?
Nabídka kuchyňských nožů je rozsáhlá a bohatá, bohužel však platí, že nejdražší produkt není zárukou kvality. Podle čeho se tedy pozná, že daný výrobek stojí opravdu za to? Nože je možné zakoupit jednotlivě nebo v sadách, nejčastěji po 3 až 5 kusech. Úplně tou nejdůležitější částí je samozřejmě čepel, sledujeme její správný tvar, lehkou ohebnost a provedení ostré hrany. Čepele se nejčastěji vyrábějí z nerezové oceli, ale seženete i z uhlíkové oceli, keramické a teflonové. Ostří v klínovém tvaru by mělo být u nože vedeno až k záštitě a se souměrným výbrusem obou stran nože. Pozor také na střenku, vybírejte tak, aby měla správný tvar a krásně vám padla do ruky. Není dobré dát jenom na její vzhled.
Další zajímavé tipy a informace najdete na https://www.homeware.cz/clanky/jak-vybrat-kuchynsky-nuz.