V dnešní době nalezneme v obchodech mnoho druhů olejů, které se hodí nejen k vaření jako dochucovadla, ale také k léčbě nemocí nebo ke kosmetickým účelům. Za nejkvalitnější oleje jsou považovány ty, které jsou lisovány za studena (při teplotě maximálně 50°C) a díky tomu si ponechávajícími svou chuť a léčebné účinky. Je třeba mít na paměti, že právě tepelným zpracováním v kuchyni ztrácí olej své vlastnosti. Olejů si ceníme především pro obsah velkého množství nenasycených mastných kyselin, minerálů a vitaminů.
Mezi nejčastěji užívané a také nejúčinnější oleje patří olej rakytníkový. Jeho užití je platné při jakékoliv léčbě, ať už se jedná o celkovou detoxikaci organismu, trávicí potíže, kožní problémy nebo cholesterol. Obsahuje vysokou koncentraci vitaminů A, V, C, E, F, K, P a karotenu. Lze jej také využít jako prevenci proti infarktu.
Jedním z nejužitečnějších olejů poslední doby se stal také olej z ostropestřce. Je znám vysokým obsahem SILYMARINu, jež posiluje a čistí játra. Ostropestřec je však možné užívat i při léčbě kožních problémů, neplodnosti nebo jako doplněk při léčbě rakoviny. Také lněný olej představuje zdroj mnoha léčivých látek a lze jej zařadit do jídelníčku při onemocnění kostí, srdce, angíně pectoris nebo vysokém krevním tlaku. Nejdůležitějšími látkami lněného semínka jsou však omega-3 a omega-6 mastné kyseliny příznivě působící na hladinu hormonů nebo na plísňová onemocnění. Dalšími významnými oleji jsou oleje ze semen tykve, šípkový, konopný, kmínový nebo meruňkový. V kuchyni se nejčastější setkáváme s olejem slunečnicovým. Také ten má blahodárné účinky, např. při léčbě kardiovaskulárního, nervového či zažívacího onemocnění.
V každé kapce jakéhokoliv oleje nalezneme zdraví prospěšné látky, které lidskému organismu napomáhají překonat zdravotní neduhy. Při takové léčbě je vhodné olej užívat 2x denně – jednu čajovou lžičku ráno a večer, je jen třeba vybrat ten správný druh a vytrvat. Lze také využít celá semínka, z kterých se olej vyrábí a vytvořit si z nich výživnou směs.