Jakmile začnou dozrávat jablka, je pomalu po létě. Alespoň tak to často říkaly naše babičky. Letošní, teplé, zrání veškerého ovoce trochu urychlilo a tak si můžeme užívat mimořádně šťavnatých jablek už teď. Rána jsou však ještě chladná, stejně jako některé z večerů, a zahřát se po tropických dnech vůbec není na škodu. Právě jablka v kombinaci se skořicí umí organismus prohřát už jen svou příjemnou vůní, kterou si často spojujeme i s oblíbenými vánočními svátky nebo svařeným vínem. Znamenitý je i čerstvě vylisovaný mošt, který můžeme trochu ohřát spolu s celou skořicí a popíjet třeba při čtení knihy.
Naprosto nejoblíbenější ale pro většinu lidí zůstane tradiční český štrůdl neboli jablečný závin. Pečená jablka se snoubí s velice jemnou chutí těsta, skořice a cukru a provoní celý byt nebo rodinný dům už při pečení. Když navíc máme i sladké rozinky sultánky či ořechy, je výsledek bezkonkurenční a tradičně ani dlouho nevydrží. Upečený štrůdl milují snad všechny generace a jeho vůně dokáže přilákat sousedy z celého přilehlého okolí. Na podzim, když je jablek dostatek, je pak oblíbeným moučníkem snad v každé české rodině.
Pokud zrovna nemáte k dispozici babičku s velkou zahradou plnou jabloní a jste odkázáni jen na jablka koupená v klasických obchodech nebo sadech, může se stát, že je prostě koupit zapomenete nebo nebudou k dostání. Pohádkovou chuť jablek si ale odpustit nechcete a tak je dobré mít po ruce jablečný prášek. Ten se vyrábí ze sušených jablek i se šťávou, takže si dokáže uchovat výraznou chuť a hodí se do jogurtů, müsli i na pečení, zkrátka všude tam, kde chcete mít chuť a vůni jablek zajištěnou. V kombinaci se skořicí a malým množstvím cukru pak i z obyčejného jogurtu nebo tvarohu vytvoří perfektní dezert, který budou milovat děti i dospělí.