Když máte ve svém okolí někoho kdo trpí alergií na lepek, nebo jí trpíte vy sami, jiné druhy než pšeničná mouka se pro vás staly běžnou záležitostí. Pokud ale lepek řešit nemusíte, může být pro vás seznámení s novým druhem mouky velmi zajímavé a obohatit váš běžný jídelníček. Pro nás středoevropany je klasická pšeničná mouka stejně běžná, jako pro asiaty mouka rýžová. Mouka rýžová je bezlepková, lehce stravitelná, obsahuje vitamíny B, E, PP, aminokyseliny, vlákniny a velké množství minerálních látek, včetně mědi, zinku, fosforu a železa. V kuchyni se často používá na zahuštění pokrmů jako jsou polévky a jako náhrada bílé mouky při pečení a běžném vaření. Skvěle se hodí do palačinek nebo nepečených moučníků, pro klasické pečení ji smíchejte s dalším druhem mouky.
Pro plnou náhradu bílé mouky využijte například mouku špaldovou. Špalda je nešlechtěná pšenice a obsahuje lepek, je však alergiky velice dobře snášen a tělu dodá vlákninu, vitamíny i minerály. Pečivu i moučníkům dodá zcela jedinečnou oříškovou příchuť. Pro zlepšení chuti můžete část množství nahradit mandlovou moukou, která je taktéž skvělá nejen pro pečení, ale i do zmrzlin nebo smoothie. Vyzkoušet můžete i různé kombinace s moukou kukuřičnou, sójovou či pohankovou.
Každá mouka má své specifické vlastnosti, díky kterým je či není vhodná pro určitý druh pečení nebo zpracování a i když třeba pro začátek budete potřebovat trochu trpělivosti, vyplatí se to. Nebojte se experimentovat a poznejte různé druhy mouky. Široký výběr najdete na stránkách www.puritas.cz včetně skvělích tipů na použití i receptů. Oblíbené moučníky nebo buchty dostanou najednou nový rozměr chuti, objevíte nevyzkoušené recepty nebo postupy a hlavně uděláte i něco dobrého pro své zdraví.